ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2022-2023

Το μπάσκετ στην Αργολίδα και στην Κορινθία

eskak-anakoinosi

Αριθ.Πρωτ.:  145
Άργος, 14 – 7 – 2022

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2022-2023

H  Ε.Σ.Κ.Α.Κ   σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2725/1999  όπως τροποποιήθηκε  και ισχύει,  του Καταστατικού της Ε.Ο.Κ. και της Ε.Σ.Κ.Α.Κ., των Προεδρικών Διαταγμάτων  και Υπουργικών Αποφάσεων  που τυχόν ορίζουν ειδικά θέματα, καθώς και των  Κανονισμών Παιδιάς της FIBA,   και των όρων της ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2022-2023 της Ε.Ο.Κ  (Υπ. αριθ. 3112/22-6-22),  θα διοργανώσει και θα τελέσει τα παρακάτω Πρωταθλήματα, τα οποία προκηρύσσει,   και θα διεξαχθούν με μέριμνα και ευθύνη της, μετά από   απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Α1  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ
=========================

 ΑΡΘΡΟ 1Ο   :  ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 Στο πρωτάθλημα δικαιούνται να λάβουν μέρος  τα παρακάτω  δώδεκα (12)  Σωματεία.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

1 Α.Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ   ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
2 Α.Σ  ΤΗΡΩΝ         ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ
3 Α.Ο ΛΕΟΝΤΑΣ    2004
4 Α.Ο ΑΡΑΤΟΣ 1893 ΚΙΑΤΟΥ
5 Α.Ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ Ν.ΚΙΟΥ
6 Γ.Σ ΑΤΡΕΑΣ         ΜΥΚΗΝΩΝ
7 Α.Ο ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
8 Α.Σ ΔΙΑΓΟΡΑΣ     ΒΕΛΟΥ
9 Α.Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΑΣΙΝΗΣ
10 ΑΣΜ  ΑΛ. ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ
11 Α.Ο ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
12 ΑΜΣ ΟΛΥΜΠΙΑ     ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

 

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:  50,00 ΕΥΡΩ

 

ΑΡΘΡΟ 2Ο  : ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Το  πρωτάθλημα Α1 Κατ. Ανδρών  θα γίνει σε έναν (01) όμιλο και σε  δύο (02)  γύρους, σύμφωνα  με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί μετά την κλήρωση.

Οι αγώνες του πρωταθλήματος  θα διεξάγονται  κατά βάση ημέρα Σάββατο ή Κυριακή ή και άλλη ημέρα της εβδομάδος  εφόσον η Ε.Σ.Κ.Α.Κ. θεωρήσει απαραίτητο, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλήματος .

Η   Ε.Σ.Κ.Α.Κ  διατηρεί το  δικαίωμα  να ορίσει και δεύτερη αγωνιστική  ημέρα στην  ίδια εβδομάδα  για λόγους που θα κρίνει  αναγκαίο.

Η πρωταθλήτρια ομάδα θα ανέβει στη Γ’ Εθνική Κατηγορία Ανδρών.

Η τελευταία ομάδα  του πρωταθλήματος θα υποβιβαστεί στην Α2  Κατ. Ανδρών.

Σε περίπτωση  που υποβιβαστούν  από τις  Εθνικές  Κατηγορίες Ανδρών ομάδες της ‘Ενωσής μας,  αντίστοιχες σε αριθμό ομάδες θα υποβιβάζονται από την Α1  Κατηγορία , στην Α2 Κατηγορία Ανδρών, ώστε την περίοδο 2023-24 οι ομάδες στην Α1 Κατ., να είναι δώδεκα (12).

Σε περίπτωση που χρειασθεί  να συμπληρωθεί αριθμός ομάδων στην κατηγορία για οποιοδήποτε λόγο (συγχώνευση, αποχώρηση κλπ) για την διαδικασία συμπλήρωσης ή μη , αποφασίζει το Δ.Σ της Ε.Σ.Κ.Α.Κ.

Στο πρωτάθλημα Α1 Κατηγορίας  Ανδρών   είναι  υποχρεωτική  η συμμετοχή  στο φύλλο αγώνα 2 ή 1 αθλητή  κάτω από  είκοσι ένα (21) ετών δηλαδή γεννηθείς  το έτος  2002 και νεότερος , εφόσον δηλώνεται  12αδα στο φύλλο αγώνος η 11αδα αντίστοιχα. Σε αντίθετη περίπτωση το σωματείο  θα δηλώνει 10άδα, χωρίς  να είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο  αγώνα αθλητών κάτω  των  21 ετών.

Σε περίπτωση που η ως άνω διάταξη καταστρατηγηθεί από οιαδήποτε  σωματείο,   το    παράπτωμα    στο οποίο    υποπίπτει, χαρακτηρίζεται     ως

« αντικανονική συμμετοχή αθλητή» με όλες τις εντεύθεν συνέπειες που προβλέπονται στις ειδικές διατάξεις του  Γενικού Κανονισμού  Οργάνωσης και Διεξαγωγής Διοργανώσεων καθώς και στον Ειδικό Πειθαρχικό Κανονισμό της Ε.Ο.Κ.

Τα σωματεία  που θα πάρουν μέρος  στα πρωταθλήματα  Εθνικών Κατηγοριών Ανδρών και Α1 Κατηγορίας Ανδρών της ‘Ενωσής μας, πρέπει  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ  να συμμετάσχουν σε ένα από τα Πρωταθλήματα   Παίδων  ή Εφήβων.

Σε αντίθετη περίπτωση   θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης  δύο (02) βαθμών από αντίστοιχο Εθνικό ή Τοπικό Πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχουν οι ανδρικές ομάδες.

Διευκρινίζεται ότι η Ε.Σ.Κ.Α.Κ. θεωρώντας ότι δεν παρεμποδίζεται  η σύγχρονη  διεξαγωγή  των πρωταθλημάτων,  επιτρέπει  τη χρήση  Εφήβων και Παίδων  στο πρωτάθλημα Ανδρών και για το λόγο αυτό  η εφαρμογή του ως άνω  δεν αποτελεί  σε καμιά   περίπτωση  λόγο αναβολής  αγώνα , ήτοι δεν θα δίδεται αναβολή , εκτός  αν αποφασίσει διαφορετικά η Επιτροπή Διοργανώσεων.

 

Α2  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  ΑΝΔΡΩΝ

=====================

 

ΑΡΘΡΟ  3Ο  :  ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο πρωτάθλημα δικαιούνται να λάβουν μέρος  τα παρακάτω  δέκα  (10)Σωματεία.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

1 Α.Ο ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004 ΑΣΣΟΥ – ΛΕΧΑΙΟΥ
2 ΑΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΣΠΕΡΟΣ ΚΑΛΑΘ. ΑΚΑΔΗΜΙΑ
3 ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΑΡΓΟΥΣ
4 Α.Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΡΓΟΥΣ
5 Α.Σ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ
6 Α.Ο ΕΡΜΗΣ     ΚΙΒΕΡΙΟΥ
7 Α.Σ ΓΕΡΑΝΟΙ   ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
8 Α.Ο ΚΟΡΩΝΙΣ ΔΗΜ. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ
9 Α.Σ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΚΟΣ
10 ΑΠΟ ΜΕΘΑΝΑ

 

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 50,00 ΕΥΡΩ

 

ΑΡΘΡΟ 4Ο :  ΣΥΣΤΗΜΑ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

 

Το  πρωτάθλημα Α2 Κατ. Ανδρών  θα γίνει σε έναν (01) όμιλο και σε  δύο (02)  γύρους, σύμφωνα  με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί μετά την κλήρωση.

Οι αγώνες του πρωταθλήματος  θα διεξάγονται  κατά βάση ημέρα Σάββατο ή Κυριακή ή και άλλη ημέρα της εβδομάδας, εφόσον δε παραστεί   ανάγκη, θα διεξάγονται  και δύο (02) φορές  την εβδομάδα.

Η πρωταθλήτρια ομάδα  θα ανέβει  στη Α1  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ   ΑΝΔΡΩΝ.

Η τελευταία ομάδα του πρωταθλήματος θα υποβιβαστεί στην  Β’  Κατ. Ανδρών.

Στο πρωτάθλημα Α2 Κατηγορίας  Ανδρών   είναι  υποχρεωτική  η συμμετοχή  στο φύλλο αγώνα 2 ή 1 αθλητή  κάτω από  είκοσι ένα (21) ετών δηλαδή γεννηθείς  το έτος  2002 και νεότερος , εφόσον δηλώνεται  12αδα στο φύλλο αγώνος η 11αδα αντίστοιχα. Σε αντίθετη περίπτωση το σωματείο  θα δηλώνει 10άδα, χωρίς  να είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο  αγώνα αθλητών κάτω  των  21 ετών.

Σε περίπτωση που η ως άνω διάταξη καταστρατηγηθεί από οιαδήποτε  σωματείο, το παράπτωμα στο οποίο υποπίπτει, χαρακτηρίζεται ως « αντικανονική συμμετοχή αθλητή» με όλες τις εντεύθεν συνέπειες που προβλέπονται στις ειδικές διατάξεις του  Γενικού Κανονισμού  Οργάνωσης και Διεξαγωγής Διοργανώσεων καθώς και στον Ειδικό Πειθαρχικό Κανονισμό της Ε.Ο.Κ.

Διευκρινίζεται ότι η Ε.Σ.Κ.Α.Κ. θεωρώντας ότι δεν παρεμποδίζεται  η σύγχρονη  διεξαγωγή  των πρωταθλημάτων,  επιτρέπει  τη χρήση  Εφήβων και Παίδων  στο πρωτάθλημα Ανδρών και για το λόγο αυτό  η εφαρμογή του ως άνω  δεν αποτελεί  σε καμιά   περίπτωση  λόγο αναβολής  αγώνα , ήτοι δεν θα δίδεται αναβολή, εκτός αν αποφασίσει   διαφορετικά η    Επιτροπή διοργανώσεων.

 

Β’   ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ   ΑΝΔΡΩΝ

=========================

ΑΡΘΡΟ  5Ο :   ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο πρωτάθλημα δικαιούνται να λάβουν μέρος  τα παρακάτω  εννέα   (9) Σωματεία.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

1 Γ.Σ Φ. Α ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΑΡΓΟΥΣ
2 Α.Ο ΚΟΚΚΩΝΙΟΥ
3 ΖΕΥΣ – ΠΑΟΚ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
4 Α.Σ ΝΕΜΕΑΣ
5 Γ.Σ ΠΑΜΜΗΔΕΑΤΙΚΟΣ
6 Γ.Σ ΤΥΡΟΥ
7 Α.Σ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
8 Α.Ο ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΣΠΕΤΣΩΝ
9 ΔΟΞΑ ΑΓ. ΑΔΡΙΑΝΟΥ

 

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  : 20,00 ΕΥΡΩ

 

ΑΡΘΡΟ 6Ο :  ΣΥΣΤΗΜΑ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Το πρωτάθλημα θα γίνει  σε  ένα  (01) Ομίλο και σε δύο (02) γύρους , σύμφωνα με  το πρόγραμμα  που θα καταρτιστεί μετά την κλήρωση.

Η νικήτρια ομάδα θα ανέβει στη Α2’ Κατηγορία Ανδρών.

Στο πρωτάθλημα Α2 Κατηγορίας  Ανδρών   είναι  υποχρεωτική  η συμμετοχή  στο φύλλο αγώνα 2 ή 1 αθλητή  κάτω από  είκοσι ένα (21) ετών δηλαδή γεννηθείς  το έτος  2002 και νεότερος , εφόσον δηλώνεται  12αδα στο φύλλο αγώνος η 11αδα αντίστοιχα. Σε αντίθετη περίπτωση το σωματείο  θα δηλώνει 10άδα, χωρίς  να είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο  αγώνα αθλητών κάτω  των  21 ετών.

Σε περίπτωση που η ως άνω διάταξη καταστρατηγηθεί από οιαδήποτε  σωματείο, το παράπτωμα στο οποίο υποπίπτει, χαρακτηρίζεται ως « αντικανονική συμμετοχή αθλητή» με όλες τις εντεύθεν συνέπειες που προβλέπονται στις ειδικές διατάξεις του  Γενικού Κανονισμού  Οργάνωσης και Διεξαγωγής Διοργανώσεων καθώς και στον Ειδικό Πειθαρχικό Κανονισμό της Ε.Ο.Κ.

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ   ΕΦΗΒΩΝ

=====================

ΑΡΘΡΟ 7Ο : ΑΘΛΗΤΕΣ  ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο πρωτάθλημα  ΕΦΗΒΩΝ, δικαιούνται  να πάρουν μέρος οι αθλητές που είναι   γεννημένοι  τα έτη 2005 και νεότεροι.

Διευκρινίζεται ότι η Ε.Σ.Κ.Α.Κ  θεωρώντας ότι δεν παρεμποδίζεται  η σύγχρονη διεξαγωγή των Πρωταθλημάτων, , επιτρέπει  τη  χρήση Παίδων στο πρωτάθλημα Εφήβων και Ανδρών.

Για το λόγο αυτό  η ως άνω  εφαρμογή  δεν αποτελεί  σε καμία περίπτωση λόγο αναβολής αγώνα, ήτοι δεν δίδεται αναβολή, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά  η Επιτροπή Διοργανώσεων.

Κάθε σύλλογος μπορεί να συμμετέχει με περισσότερες  από μία ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στην Ε.Σ.Κ.Α.Κ. κατάσταση με τα στοιχεία των αθλητών που θα συμμετέχουν στην κάθε ομάδα.  Στον Α΄ γύρο δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή των αθλητών ή μετακίνησή τους  από τη μία στην άλλη ομάδα.

Μετά  το τέλος  του Α’ γύρου  θα επιτρέπεται η μετακίνηση αθλητών από τη μία ομάδα στην  άλλη,  της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας και  θα υποβάλλεται  νέα κατάσταση αθλητών  στην ‘Ενωση .

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων (προκριματική & τελική φάση), θα ισχύσουν οι προβλεπόμενες ηλικίες,  όπως αναφέρονται στην πιο  πάνω παράγραφο.

Επισημαίνεται ότι στην προκριματική και τελική Φάση των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων δικαίωμα συμμετοχής  θα έχουν αποκλειστικά και μόνον δώδεκα (12) Αθλητές – Αθλήτριες καθώς και δύο επιπλέον αθλητές/τριες για την περίπτωση της αντικατάστασης και στο φύλλο αγώνα εκάστου αγώνα θα δηλώνονται 12 από τους 14.

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής από   18/9/2022 –  31/3/2023.

Οι αγώνες Εφήβων  θα γίνονται  ημέρα  ΚΥΡΙΑΚΗ.

 

ΑΡΘΡΟ  8Ο :  ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Α’ ΦΑΣΗ

Το πρωτάθλημα ΕΦΗΒΩΝ θα γίνει σε  δύο (02) Ομίλους κατά γεωγραφικές περιοχές.

Οι συναντήσεις των ομίλων θα γίνουν σε διπλούς αγώνες  για κάθε όμιλο,  σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί  μετά από κλήρωση.

1ος ΟΜΙΛΟΣ : Περιφέρεια Κορινθίας – Τροιζηνίας – Ερμιονίδας.

2ος ΟΜΙΛΟΣ : Περιφέρεια Αργοναυπλίας  – Λυγουριού –  Κυνουρίας.

Β’ ΦΑΣΗ

Οι  νικητές των ομίλων,  θα συναντηθούν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες, μετά από κλήρωση.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας και εφόσον στον 2ο αγώνα κερδίσει ο ηττημένος  του 1ου αγώνα  με την ίδια διαφορά πόντων που είχε χάσει στον 1ο  αγώνα, τότε υποχρεωτικά στον 2ο αγώνα  παίζεται παράταση  μέχρι η διαφορά πόντων να μην είναι η ίδια και να υπάρξει νικητής.

Η πρωταθλήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ε.Σ.Κ.Α.Κ.   στο   Πανελλήνιο  Πρωτάθλημα Εφήβων  2022– 2023  σύμφωνα  με την Ειδική προκήρυξη  της Ε.Ο.Κ.

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ   ΠΑΙΔΩΝ

========================

ΑΡΘΡΟ  9Ο :  ΑΘΛΗΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Στο  πρωτάθλημα  Π Α Ι Δ Ω Ν   δικαιούνται να λάβουν μέρος  οι αθλητές  που  έχουν  γεννηθεί  το έτος  2007 και νεότεροι.

Διευκρινίζεται ότι η Ε.Σ.Κ.Α.Κ  θεωρώντας ότι δεν παρεμποδίζεται  η σύγχρονη διεξαγωγή των Πρωταθλημάτων, , επιτρέπει  τη  χρήση Παίδων στο πρωτάθλημα Εφήβων και Ανδρών.

Για το λόγο αυτό  η ως άνω  εφαρμογή  δεν αποτελεί  σε καμία περίπτωση λόγο αναβολής αγώνα, ήτοι δεν δίδεται αναβολή, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά  η Επιτροπή Διοργανώσεων.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΠΑΙΔΩΝ (προκριματική & τελική φάση), θα ισχύσουν οι προβλεπόμενες ηλικίες,  όπως αναφέρονται στην πιο  πάνω παράγραφο.

Κάθε σύλλογος μπορεί να συμμετέχει με περισσότερες  από μία ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στην Ε.Σ.Κ.Α.Κ. κατάσταση με τα στοιχεία των αθλητών που θα συμμετέχουν στην κάθε ομάδα.  Στον Α΄ γύρο δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή των αθλητών ή μετακίνησή τους  από τη μία στην άλλη ομάδα.

Μετά  το τέλος  του Α’ γύρου  θα επιτρέπεται η μετακίνηση αθλητών από τη μία ομάδα στην  άλλη,  της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας και  θα υποβάλλεται  νέα κατάσταση αθλητών  στην ‘Ενωση .

Επισημαίνεται ότι στην προκριματική και τελική Φάση των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων δικαίωμα συμμετοχής  θα έχουν αποκλειστικά και μόνον δώδεκα (12) Αθλητές – Αθλήτριες καθώς και δύο επιπλέον αθλητές/τριες για την περίπτωση της αντικατάστασης και στο φύλλο αγώνα εκάστου αγώνα θα δηλώνονται 12 από τους 14.

 

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής από  17/9/2022  – 31/3/2023.

Οι αγώνες ΠΑΙΔΩΝ  θα γίνονται  ημέρα   ΣΑΒΒΑΤΟ .

          

ΑΡΘΡΟ  10Ο : ΣΥΣΤΗΜΑ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

 

Α’ ΦΑΣΗ

Οι ομάδες θα χωριστούν σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής, σε  τρεις (03) ομίλους κατά γεωγραφικές περιφέρειες.

 

1ος  ΟΜΙΛΟΣ ΟΜΑΔΕΣ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
2ος  ΟΜΙΛΟΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΡΓΟΥΣ – ΝΑΥΠΛΙΟΥ  – ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
3ος  ΟΜΙΛΟΣ ΟΜΑΔΕΣ  ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ – ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ – ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ

 

Οι συναντήσεις   για κάθε όμιλο , θα γίνουν σε διπλούς αγώνες  και σε δύο γύρους , μετά από κλήρωση.

Β’ ΦΑΣΗ

Οι δυο  (02) πρώτες  ομάδες   του 2ου και 3ου ομίλου, θα κάνουν νέο όμιλο και θα αγωνιστούν  μεταξύ τους  σε διπλούς  αγώνες μετά από κλήρωση.

 

Γ΄ΦΑΣΗ

Η νικήτρια ομάδα του 1ου ΟΜΙΛΟΥ (Ν.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ)  και η νικήτρια   ομάδα  της Β’ΦΑΣΗΣ ( ΑΡΓΟΥΣ – ΝΑΥΠΛΙΟΥ– ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ – ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ – ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ – ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ) , θα αγωνιστούν σε διπλούς αγώνες μετά από κλήρωση για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας που θα συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας και εφόσον στον 2ο αγώνα κερδίσει ο ηττημένος  του 1ου αγώνα  με την ίδια διαφορά πόντων που είχε χάσει στον 1ο  αγώνα, τότε υποχρεωτικά στον 2ο αγώνα  παίζεται παράταση  μέχρι η διαφορά πόντων να μην είναι η ίδια και να υπάρξει νικητής.

Η πρωταθλήτρια ομάδα των  ομίλων, θα εκπροσωπήσει  την Ε.Σ.Κ.Α.Κ., στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα  Π α ί δ ω ν   2022 – 2023, σύμφωνα  με την Ειδική Προκήρυξη  της  Ε.Ο.Κ.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ   Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ

====================================

 

ΑΡΘΡΟ 11Ο :  ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο πρωτάθλημα δικαιούνται να λάβουν μέρος  τα παρακάτω  οκτώ (8)Σωματεία.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

1 Α.Ο ΑΡΑΤΟΣ 1893 ΚΙΑΤΟΥ
2 Α.Ο ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ  2004 ΑΣΣΟΥ – ΛΕΧΑΙΟΥ
3 Α.Ο ΟΙΑΞ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
4 Α.Μ.Σ ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
5 Α.Ο ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
6 Α.Ο ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
7 Α.Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
8 Α.Ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ Ν.ΚΙΟΥ

 

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής από   28/11/2022  έως  30/4/2023 .

Οι αγώνες  Α’ Κατ.  ΓΥΝΑΙΚΩΝ θα γίνονται  ημέρα   ΚΥΡΙΑΚΗ .

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  : 20,00 ΕΥΡΩ

 

ΑΡΘΡΟ 12ο :  ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

 

Το πρωτάθλημα θα γίνει σε έναν (01) ‘Ομιλο , σύμφωνα με τις δηλώσεις  συμμετοχής των σωματείων.

Οι ομάδες  θα αγωνιστούν  σε διπλούς αγώνες και σε δύο γύρους σύμφωνα με την κλήρωση.

Η νικήτρια ομάδα  θα λάβει μέρος στην Προκριματική Φάση για την άνοδο στην Α2  Εθνική Κατηγορία Γυναικών.

Η τελευταία ομάδα υποβιβάζεται στη Β’ Κατ. Γυναικών.

 

Στο πρωτάθλημα Α Κατηγορίας  Γυναικών   είναι  υποχρεωτική  η συμμετοχή  στο φύλλο αγώνα 2 ή 1 αθλήτριας  κάτω από  είκοσι ένα (21) ετών δηλαδή γεννηθείς  το έτος  2002 και νεότερες , εφόσον δηλώνεται  12αδα στο φύλλο αγώνος η 11αδα αντίστοιχα. Σε αντίθετη περίπτωση το σωματείο  θα δηλώνει 10άδα, χωρίς  να είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο  αγώνα αθλητριών κάτω  των  21 ετών.

Σε περίπτωση που η ως άνω διάταξη καταστρατηγηθεί από οιαδήποτε  σωματείο, το παράπτωμα στο οποίο υποπίπτει, χαρακτηρίζεται ως « αντικανονική συμμετοχή αθλητή» με όλες τις εντεύθεν συνέπειες που προβλέπονται στις ειδικές διατάξεις του  Γενικού Κανονισμού  Οργάνωσης και Διεξαγωγής Διοργανώσεων καθώς και στον Ειδικό Πειθαρχικό Κανονισμό της Ε.Ο.Κ.

Σύμφωνα  με  τη Γενική Προκήρυξη   της Ε.Ο.Κ.  στα   πρωταθλήματα Γυναικών    θα χρησιμοποιούνται  υποχρεωτικά   οι νέου Τύπου    μπάλες molten (size–6).

Τα σωματεία  που θα πάρουν μέρος  στα πρωταθλήματα  Εθνικών Κατηγοριών Γυναικών, πρέπει  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ  να συμμετάσχουν σε ένα από τα Πρωταθλήματα   ΝΕΑΝΙΔΩΝ ή ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ.

Σε αντίθετη περίπτωση   θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης  δύο (02) βαθμών από αντίστοιχο Εθνικό Πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν.

Διευκρινίζεται ότι η Ε.Σ.Κ.Α.Κ. θεωρώντας ότι δεν παρεμποδίζεται  η σύγχρονη  διεξαγωγή  των πρωταθλημάτων,  επιτρέπει  τη χρήση  Νεανίδων  και Κορασίδων  στο πρωτάθλημα Γυναικών και για το λόγο αυτό  η εφαρμογή του ως άνω  δεν αποτελεί  σε καμιά   περίπτωση  λόγο αναβολής  αγώνα , ήτοι δεν θα δίδεται αναβολή, εκτός αν αποφασίσει   διαφορετικά η    Επιτροπή διοργανώσεων.

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ   B΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ

====================================

ΑΡΘΡΟ 13Ο :  ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο πρωτάθλημα δικαιούνται να λάβουν μέρος  τα παρακάτω  οκτώ (8)Σωματεία.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

1 Α.Σ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ
2 ΚΑΟΚ ΠΑΛΑΙΜΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
3 Α.Σ ΔΙΑΓΟΡΑΣ
4 Α.Ο ΛΕΟΝΤΑΣ
5 Α.Σ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
6 Α.Ο ΑΚΑΔΗΜΙΑ
7 Γ.Σ ΤΥΡΟΥ
8 ΖΕΥΣ – ΠΑΟΚ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 

καθώς και όποια άλλη ομάδα δηλώσει συμμετοχή.

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής από   28/11/2022  έως  30/4/2023 .

Οι αγώνες  Β’ Κατ.  ΓΥΝΑΙΚΩΝ  θα γίνονται  ημέρα   ΚΥΡΙΑΚΗ .

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  :  20,00 ΕΥΡΩ

 

ΑΡΘΡΟ 14Ο :  ΣΥΣΤΗΜΑ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Το πρωτάθλημα θα γίνει σε Ομίλους κατά γεωγραφικές Περιφέρειες, σύμφωνα με  τις δηλώσεις συμμετοχής.

Α’ ΦΑΣΗ

Οι συναντήσεις των ομίλων θα γίνουν σε διπλούς αγώνες και σε δύο γύρους μετά από κλήρωση.

Β’ ΦΑΣΗ

Οι νικητές των Ομίλων  θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες μετά από κλήρωση.

Η νικήτρια  ομάδα, θα ανέβει  στην  Α’ Κατηγορία  Γυναικών.

Στο πρωτάθλημα Α Κατηγορίας  Γυναικών   είναι  υποχρεωτική  η συμμετοχή  στο φύλλο αγώνα 2 ή 1 αθλήτριας  κάτω από  είκοσι ένα (21) ετών δηλαδή γεννηθείς  το έτος  2002 και νεότερεςς , εφόσον δηλώνεται  12αδα στο φύλλο αγώνος η 11αδα αντίστοιχα. Σε αντίθετη περίπτωση το σωματείο  θα δηλώνει 10άδα, χωρίς  να είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο  αγώνα αθλητριών κάτω  των  21 ετών.

Σε περίπτωση που η ως άνω διάταξη καταστρατηγηθεί από οιαδήποτε  σωματείο, το παράπτωμα στο οποίο υποπίπτει, χαρακτηρίζεται ως « αντικανονική συμμετοχή αθλητή» με όλες τις εντεύθεν συνέπειες που προβλέπονται στις ειδικές διατάξεις του  Γενικού Κανονισμού  Οργάνωσης και Διεξαγωγής Διοργανώσεων καθώς και στον Ειδικό Πειθαρχικό Κανονισμό της Ε.Ο.Κ.

Σύμφωνα  με  τη Γενική Προκήρυξη   της Ε.Ο.Κ.  στα   πρωταθλήματα Γυναικών    θα χρησιμοποιούνται  υποχρεωτικά   οι νέου Τύπου    μπάλες molten (size–6).

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΝΕΑΝΙΔΩΝ

======================

 

ΑΡΘΡΟ 15Ο :  ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Στο πρωτάθλημα ΝΕΑΝΙΔΩΝ δικαιούνται να πάρουν μέρος  οι  αθλήτριες  που γεννήθηκαν  τα  έτη 2005   και  νεότερες.

 

Διευκρινίζεται ότι η Ε.Σ.Κ.Α.Κ  θεωρώντας ότι δεν παρεμποδίζεται  η

σύγχρονη διεξαγωγή των Πρωταθλημάτων, , επιτρέπει  τη  χρήση ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ  στο πρωτάθλημα ΝΕΑΝΙΔΩΝ  και ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

Για το λόγο αυτό  η ως άνω  εφαρμογή  δεν αποτελεί  σε καμία περίπτωση λόγο αναβολής αγώνα, ήτοι δεν δίδεται αναβολή, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά  η Επιτροπή Διοργανώσεων.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΝΕΑΝΙΔΩΝ (προκριματική & τελική φάση), θα ισχύσουν οι προβλεπόμενες ηλικίες,  όπως αναφέρονται στην πιο  πάνω παράγραφο.

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής από   17/9/2022  έως  31/3/2023 .

Οι αγώνες  ΝΕΑΝΙΔΩΝ  θα γίνονται  ημέρα   ΣΑΒΒΑΤΟ .

 

ΑΡΘΡΟ 16Ο : ΣΥΣΤΗΜΑ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

 

Το πρωτάθλημα  ΝΕΑΝΙΔΩΝ  θα  γίνει  σε έναν (01) όμιλο.

Οι συναντήσεις  θα γίνουν σε διπλούς αγώνες και σε δύο γύρους μετά από κλήρωση και  σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων .

 

Η  πρωταθλήτρια ομάδα ΝΕΑΝΙΔΩΝ  θα εκπροσωπήσει την Ε.Σ.Κ.Α.Κ.,   στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΝΕΑΝΙΔΩΝ  2022 – 2023,  σύμφωνα με  την Ειδική Προκήρυξη  της Ε.Ο.Κ.

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

=======================

ΑΡΘΡΟ 17Ο : ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Στο πρωτάθλημα  Κ Ο Ρ Α Σ Ι Δ Ω Ν  δικαιούνται να λάβουν μέρος οι αθλήτριες που έχουν γεννηθεί το έτος  2007 και νεότερες .

Διευκρινίζεται ότι η Ε.Σ.Κ.Α.Κ  θεωρώντας ότι δεν παρεμποδίζεται  η σύγχρονη διεξαγωγή των Πρωταθλημάτων, επιτρέπει  τη  χρήση ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ  στο πρωτάθλημα ΝΕΑΝΙΔΩΝ  και ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

Για το λόγο αυτό  η ως άνω  εφαρμογή  δεν αποτελεί  σε καμία περίπτωση λόγο αναβολής αγώνα, ήτοι δεν δίδεται αναβολή, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά  η Επιτροπή Διοργανώσεων.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΝΕΑΝΙΔΩΝ (προκριματική & τελική φάση), θα ισχύσουν οι προβλεπόμενες ηλικίες,  όπως αναφέρονται στην πιο  πάνω παράγραφο.

 

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής από   18/9/2022  έως  31/3/2023 .

Οι αγώνες   ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ  θα γίνονται  ημέρα   ΚΥΡΙΑΚΗ .

 

ΑΡΘΡΟ 18Ο :  ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

 

Το πρωτάθλημα θα γίνει σε υποομίλους κατά γεωγραφικές περιφέρειες.

Οι συναντήσεις θα γίνουν σε διπλούς αγώνες  και σε δύο (02)  γύρους,  μετά από κλήρωση και σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής.

Οι νικήτριες ομάδες των υποομίλων θα κάνουν ένα όμιλο και θα αγωνιστούν  σε διπλούς αγώνες  και σε δύο (02)  γύρους μετά από κλήρωση.

Σε περίπτωση που οι δηλώσεις συμμετοχής είναι λίγες, το πρωτάθλημα θα γίνει σε έναν όμιλο.

Η   πρωταθλήτρια    ομάδα   Κορασίδων, θα εκπροσωπήσει  την Ε.Σ.Κ.Α.Κ., στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων 2022-2023, που θα  γίνει σύμφωνα  με την  Ειδική Προκήρυξη  της  Ε.Ο.Κ.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ  ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ   (U 14)   

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ  (U 14)

==========================================

 

ΑΡΘΡΟ 19Ο :  ΑΘΛΗΤΕΣ  ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Στο  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ ( U 14 )   δικαιούνται  να λάβουν μέρος  όλα τα σωματεία που είναι μέλη της Ε.Σ.Κ.Α.Κ.   και  όσοι αθλητές έχουν γεννηθεί  τα έτη  2008  &  2009  και έως 2 αθλητές του 2010.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές που  έχουν κάνει εγγραφή  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Ο.Κ και  έχουν εκτυπώσει το δελτίο τους καθώς κι την κάρτα υγείας  αθλητή, σύμφωνα με το άρθρο  16 του Ν 4479/2017 και την ΚΥΑ  των Υπουργών  και Υφυπουργού Αθλητισμού.

Κάθε σύλλογος μπορεί να συμμετέχει με περισσότερες  από μία ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στην Ε.Σ.Κ.Α.Κ. κατάσταση με τα στοιχεία των αθλητών που θα συμμετέχουν στην κάθε ομάδα. Στον Α΄ γύρο δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή των αθλητών ή μετακίνησή τους  από τη μία στην άλλη ομάδα.

Μετά  το τέλος  του Α’ γύρου  θα επιτρέπεται η μετακίνηση αθλητών από τη μία ομάδα στην  άλλη,  της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας και  θα υποβάλλεται  νέα κατάσταση αθλητών  στην ‘Ενωση .

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

 

Οι ομάδες  είναι υποχρεωμένες να συμμετέχουν με  δέκα  (10) αθλητές κατ’ ελάχιστο. Επιτρέπεται  η συμμετοχή  σε κάθε αγώνα  έως και   δέκα πέντε  (15) αθλητές.  Η  υποχρεωτική συμμετοχή  ισχύει   και για τους επιπλέον δικαιούχους συμμετοχής αθλητές.

          Σε περίπτωση που μια ομάδα  παρουσιαστεί  στον αγώνα  με λιγότερους από δέκα (10)  αθλητές , η ομάδα μηδενίζεται  με σκόρ 20 – 0.

Σε περίπτωση  που ένα σωματείο  αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον ελάχιστο  αριθμό συμμετοχής  αθλητών θα μπορεί να συμπληρώνει  την ομάδα  κορίτσια αντίστοιχης ηλικίας, εφόσον πάρει άδεια από την ‘Ενωση.

 

Ομάδα που δεν  συμμετέχει σε  δύο  προγραμματισμένους  αγώνες, θα αποκλείεται  από τις υπόλοιπες   συναντήσεις.

 

ΑΡΘΡΟ 20Ο :  ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ 

 

Το Πρωτάθλημα   ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ ( U 14 )   θα γίνει  σε Ομίλους  και σε τρεις (03)  Φάσεις, σύμφωνα με  τις δηλώσεις συμμετοχής και σε  κλειστά γήπεδα.

 

Α’  ΦΑΣΗ

Οι ομάδες θα χωριστούν  σε Ομίλους κατά γεωγραφικές περιοχές και σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής των Σωματείων.

Οι συναντήσεις  θα γίνουν  σε δύο γύρους , μετά από κλήρωση.

Β’ ΦΑΣΗ

Οι νικήτριες ομάδες  των ομίλων  της Α’ Φάσης  θα χωριστούν σε δύο (02)  ΟΜΙΛΟΥΣ, κατά γεωγραφική περιφέρεια.

Οι συναντήσεις  θα γίνουν   σε δύο γύρους , μετά από κλήρωση.

Γ’ ΦΑΣΗ

Οι δύο (02)  νικήτριες ομάδες των ομίλων της Β’ Φάσης, θα συναντηθούν μεταξύ τους στο Κλειστό Γυμναστήριο ΚΙΑΤΟΥ, σε έναν αγώνα,  για την ανάδειξη  του πρωταθλητή Πρωτάθλημα  ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (U 14 ) αγωνιστικής περιόδου 2022 –2023.

 

ΒΑΣΙΚΟΙ   ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

 

 1. Σε όλες τις φάσεις ο αγώνας θα διαρκεί συνολικά  40 λεπτά, δηλαδή  3 (τρεις) περιόδους των δέκα (10)   λεπτών  μεικτού χρόνου  και 1 (μία ) περίοδο των  (10΄) λεπτών καθαρού χρόνου.

Ο  μεικτός χρόνος  σταματάει μόνο για εκτέλεση βολών, για  αλλαγές στο  πεντάλεπτο , για TIME OUT  και τέλος  εφόσον ο διαιτητής αποφασίσει για  άλλους λόγους (π.χ. τραυματισμός παίκτη κ.ο.κ).

Η  διάρκεια ημιχρόνου  θα είναι 5’ λεπτά και 1΄λεπτό για κάθε περίοδο.

 1. Οι ομάδες του πρωταθλήματος είναι υποχρεωμένες να δίνουν  τουλάχιστον 2 (δύο) πεντάλεπτα (10’) συμμετοχής  σε κάθε αθλητή σε κάθε αγώνα.

Συγκεκριμένα  τον αγώνα θα  ξεκινήσουν  πέντε (5) αθλητές που θα αντικατασταθούν από τους υπόλοιπους πέντε (5) αθλητές στο πεντάλεπτο.

Αν έχει παραπάνω αθλητές ο προπονητής θα τους βάλει στην αρχή του  2ου δεκαλέπτου και ούτω κάθε εξής.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο χρόνος είναι καθαρός  και επιτρέπονται ελεύθερες αλλαγές για κάθε ομάδα.

 1. Η διάρκεια της επίθεσης είναι 24’’ και ο χρόνος για να περάσει  η επιτιθέμενη ομάδα το κέντρο  θα είναι 8’’  (οκτώ δευτερόλεπτα). Ο χρόνος ανανέωσης στην επίθεση θα είναι 14’’.

 

 1. Ο αγώνας θα έχει σκορ , το οποίο θα αναγράφεται σε αγωνιστικό πίνακα (ηλεκτρονικό ή όχι )  και θα παγώνει εάν η  διαφορά ξεπεράσει τους 15 πόντους. Οι πόντοι θα συνεχίζονται να γράφονται στο φύλλο  αγώνα  χωρίς να καταγράφονται οι προσωπικοί πόντοι των αθλητών και εφόσον  η διαφορά μειωθεί ξανά κάτω από τους 15 πόντους  το αποτέλεσμα θα εμφανίζεται πάλι (ξεπάγωμα).

 

 1. Επιτρέπεται η πίεση ( MTM  Press) στα ¾ του γηπέδου ( προέκταση προσωπικής γραμμής ελευθέρων βολών ).
 2. Επιτρέπεται η βοήθεια από την αδύνατη πλευρά  (weak side) έχοντας  ο αμυντικός το ένα από τα δύο πόδια εκτός ρακέτας.

Οι προπονητές και οι Διαιτητές πρέπει να εξηγούν στους αθλητές τι είναι σωστό να κάνουν και όχι να τιμωρούν.

 1. Επιτρέπονται τα screen μακριά από τη μπάλα ( screen away).
 2. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση οποιασδήποτε άμυνας ζώνης σε     

         όλο ή το μισό γήπεδο  ( zonezone press ).

 1. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μεταβλητής άμυνας ( match up

         zone)

 1. Στο Πρωτάθλημα επιτρέπονται τα screen: στη μπάλα (pick n roll) ,

         χέρι με χέρι ( hand off).

 1. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των αμυντικών παραπάνω από τρία (3΄΄)

         στη ρακέτα  εκτός αν έχει σωματική επαφή με επιθετικό παίκτη.

 1. Οποιαδήποτε παράβαση των παραπάνω τιμωρείται με   ανανέωση

        14’’ της επιτιθέμενης ομάδας.

Στο Πρωτάθλημα  θα υπάρχει νικητής αγώνα, βαθμολογία και τελική

φάση.

Δεν θα γίνεται δεκτή καμία ένσταση και καμία προσφυγή  για κανένα

λόγο.

Τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα  να διαφυλάξουν  το κύρος και τον κώδικα συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των αγώνων.

 

 

MVP Αγώνων

Μετά το τέλος  των παιχνιδιών οι προπονητές  των δύο ομάδων υποχρεούνται  να ανακοινώσουν στον κριτή  του αγώνα τους δύο καλύτερους  αθλητές της αντίπαλης ομάδας. Ο κριτής θα αναγράφει στην πίσω σελίδα του  Φ.Α τα ονόματα  των αθλητών και δίπλα θα υπογράφουν οι προπονητές.

 

 ΜΠΑΛΑ ΑΓΩΝΩΝ

Στους αγώνες θα  χρησιμοποιηθούν μπάλες  molten size – 6 .

 

 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ    MINI   ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΑ ΑΣΤΕΡΙΑ   (U 13)

================================================

 

ΑΡΘΡΟ 21Ο : ΑΘΛΗΤΕΣ  ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Στο ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΜΙΝΙ  ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΑ ΑΣΤΕΡΙΑ  (U 13)  δικαιούνται  να λάβουν μέρος  όλα τα σωματεία που είναι μέλη της Ε.Σ.Κ.Α.Κ.   και  όσοι αθλητές έχουν γεννηθεί  τα έτη  2010  &  2011  και έως 2 αθλητές του 2012.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές που  έχουν κάνει εγγραφή  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Ο.Κ και  έχουν εκτυπώσει το δελτίο τους καθώς κι την κάρτα υγείας  αθλητή, σύμφωνα με το άρθρο  16 του Ν 4479/2017 και την ΚΥΑ  των Υπουργών  και Υφυπουργού Αθλητισμού.

Κάθε σύλλογος μπορεί να συμμετέχει με περισσότερες  από μία ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στην Ε.Σ.Κ.Α.Κ. κατάσταση με τα στοιχεία των αθλητών που θα συμμετέχουν στην κάθε ομάδα. Στον Α΄ γύρο δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή των αθλητών ή μετακίνησή τους  από τη μία στην άλλη ομάδα.

Μετά  το τέλος  του Α’ γύρου  θα επιτρέπεται η μετακίνηση αθλητών από τη μία ομάδα στην  άλλη,  της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας και  θα υποβάλλεται  νέα κατάσταση αθλητών  στην ‘Ενωση .

Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να αγωνίζονται με τις λευκές ή μπλε εμφανίσεις  που θα προμηθευτούν   από την Ελληνική  Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης  μέσω της Ενωσης.

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

 

 1. Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Τουρνουά είναι υποχρεωμένες να συμμετέχουν με οκτώ (8) αθλητές κατ’ ελάχιστο.  Είναι  σημαντικό  οι ομάδες  να προσπαθούν  να  συμπληρώσουν τον απαιτούμενο  αριθμό για να μην επιβαρύνονται οι υπόλοιποι  αθλητές με μεγαλύτερο  χρόνο συμμετοχής.
 2. Επιτρέπεται η συμμετοχή σε κάθε αγώνα έως και δεκαπέντε αθλητών. Η  υποχρεωτική συμμετοχή  ισχύει και για τους επιπλέον δικαιούμενους  συμμετοχής  αθλητές.

Η  ευθύνη  για τη  συμμετοχή όλων  των αθλητών  βαραίνει  τον προπονητή  του σωματείου και το ίδιο  το σωματείο.

 1. Σε περίπτωση συμμετοχής ομάδας με κάτω από οκτώ (8)  αθλητές  στο  τουρνουά ,  περισσότερες  από  μία  (1)  φορές, η ομάδα αποβάλλεται από  το τουρνουά,  σε περίπτωση που ένα σωματείο  αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον ελάχιστο αριθμό  συμμετοχής αθλητών, μπορεί να συμπληρώνει  με κορίτσια  αντίστοιχης  ηλικίας, εφόσον πάρει άδεια από την ‘Ενωση.

 

ΑΡΘΡΟ 22ο :  ΣΥΣΤΗΜΑ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ   ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Το  Τουρνουά  ΜΙΝΙ Αγοριών  θα γίνει  σε  τρεις   (03)  Φάσεις,     σύμφωνα  με τις δηλώσεις συμμετοχής.

 

Α’  ΦΑΣΗ

Οι ομάδες θα χωριστούν σε  Ομίλους κατά γεωγραφικές περιοχές και σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής των Σωματείων.

Οι συναντήσεις  θα γίνουν   σε δύο γύρους , μετά από κλήρωση.

Β’ ΦΑΣΗ

Οι νικήτριες ομάδες  των ομίλων  της Α’ Φάσης  θα χωριστούν σε δύο (02)  ΟΜΙΛΟΥΣ, κατά γεωγραφική περιφέρεια.

Οι συναντήσεις  θα γίνουν   σε δύο γύρους , μετά από κλήρωση.

 

Γ’ ΦΑΣΗ

 

Οι νικητές των ομίλων της Β’ Φάσης, θα συναντηθούν μεταξύ τους στο ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ , σε έναν αγώνα,  για την ανάδειξη  του πρωταθλητή ΤΟΥΡΝΟΥΑ  ΜΙΝΙ ΑΓΟΡΙΩΝ , αγωνιστικής περιόδου 2022 –2023.

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΑ

 

 1. Οι αγώνες θα διαρκούν  συνολικά 6 (έξι) περιόδους  των οκτώ (8’) λεπτών μεικτού χρόνου.  Στα τελευταία  15’’  ο χρόνος  θα είναι καθαρός.

Η εναλλαγή  των γηπέδων  θα γίνεται μετά την 3η  περίοδο.

Ο μεικτός  χρόνος σταματάει  μόνο για την εκτέλεση  βολών, για αλλαγές  στο τετράλεπτο, για  Time out και τέλος , εφόσον ο διαιτητής  το αποφασίσει  για  άλλους λόγους (π.χ. τραυματισμός παίκτη κ.ο.κ.)

Σε περίπτωση που υπάρχει  δυνατότητα  για ημίχρονο το διάλειμμα του θα είναι  5’ λεπτά και 1’ λεπτό για κάθε περίοδο.

 1. Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να δίνουν 3 (τρία ) τετράλεπτα (12’’) συμμετοχής  σε κάθε  αθλητή, σε κάθε αγώνα. Συγκεκριμένα  τον αγώνα θα ξεκινήσουν πέντε (5) αθλητές που  θα αντικατασταθούν από τους  υπόλοιπους πέντε (5) αθλητές στο τετράλεπτο.  Αν έχει παραπάνω  αθλητές, ο  προπονητής θα τους βάλει στην αρχή του 2ου δεκάλεπτου και ούτω κάθε εξής. Στα δύο τελευταία οκτάλεπτο  επιτρέπονται  ελεύθερες αλλαγές  για κάθε ομάδα.
 2. Η διάρκεια της επίθεσης θα είναι 24’’ και ο χρόνος για να περάσει  η επιτιθέμενη ομάδα το κέντρο θα είναι 8’’. Ο χρόνος  ανανέωσης στην επίθεση  θα είναι 14’’.

 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 

 1. Ο αγώνας θα έχει σκόρ , το οποίο θα αναγράφεται σε αγωνιστικό πίνακα (ηλεκτρονικό ή όχι ) αλλά θα μηδενίζεται σε κάθε  οκτάλεπτο και  θα παγώνει εάν η  διαφορά ξεπεράσει τους 12 πόντους μέσα στο ίδιο οκτάλεπτο.  Οι πόντοι θα συνεχίζονται να γράφονται στο  ειδικό φύλλο  αγώνα  χωρίς να καταγράφονται οι προσωπικοί πόντοι των αθλητών και εφόσον  η διαφορά μειωθεί ξανά κάτω από τους 12 πόντους  το αποτέλεσμα θα εμφανίζεται πάλι (ξεπάγωμα).
 2. Οι αθλητές των ομάδων είναι υποχρεωμένοι να φορούν τις φανέλες  της Εθνικής Ομάδας που τους έχουν δοθεί χωρίς αριθμό  και το σορτσάκι του συλλόγου τους με υποχρεωτικά αναγραφόμενο πάνω τον αριθμό που έχουν δηλωθεί στο φ. α. από το 0  έως το 99.
 3. Σε κάθε καινούργιο οκτάλεπτο γίνεται τζάμπολ ( jump ball) για την κατοχή της μπάλας.
 4. Επιτρέπεται η πίεση   στα ¾ του γηπέδου ( προέκταση προσωπικής γραμμής ελευθέρων βολών ).
 5. Επιτρέπεται η βοήθεια από την αδύνατη πλευρά  (weak side) έχοντας  ο αμυντικός και τα  δύο πόδια εκτός ρακέτας.
 6. Οι προπονητές και οι Διαιτητές πρέπει να εξηγούν στους αθλητές τι είναι σωστό να κάνουν και όχι να τιμωρούν.
 7. Επιτρέπονται τα screen μακριά από τη μπάλα ( screen away).
 8. Δεν επιτρέπονται οι παγίδες σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου.
 9. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση οποιασδήποτε άμυνας ζώνης σε όλο ή το μισό γήπεδο ( zonezone press ).
 10. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μεταβλητής άμυνας ( match up zone)
 11. Δεν επιτρέπονται τα screen: στη μπάλα (pick n roll) , χέρι με χέρι ( hand off).
 12. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των αμυντικών τρία (3΄΄) στη ρακέτα  εκτός αν έχει σωματική επαφή με επιθετικό παίκτη.
 13. Οποιαδήποτε παράβαση των παραπάνω τιμωρείται με   ανανέωση 14’’ της επιτιθέμενης ομάδας.

 

 Τα  άουτ θα γίνονται :

 • Χωρίς ο διαιτητής να δώσει την μπάλα στον παίκτη από την πλάγια γραμμή (Sideline), είτε για την επιτιθέμενη είτε για την αμυνόμενη ομάδα.
 • Χωρίς ο διαιτητής να δώσει τη μπάλα από τη γραμμή βάσης (Baseline)    όταν πρόκειται για την αμυνόμενη ομάδα.
 • Εφόσον ο διαιτητής δώσει τη μπάλα από τη γραμμή βάσης (Baseline) ,  όταν πρόκειται για την επιτιθέμενη ομάδα.

 

Στο  τουρνουά   θα υπάρχει νικητής αγώνα ( η ομάδα που θα έχει κερδίσει  τις περισσότερες περιόδους)  αλλά δεν θα υπάρχει βαθμολογία.

Σε περίπτωση ισοπαλίας (π.χ 3 -3 ) παίζουμε τέσσερα (4) λεπτά μεικτού  χρόνου παράταση.

 

MVP Αγώνων

Μετά το τέλος  των παιχνιδιών οι προπονητές  των δύο ομάδων υποχρεούνται  να ανακοινώσουν στον κριτή  του αγώνα τους δύο καλύτερους  αθλητές της αντίπαλης ομάδας. Ο κριτής θα  τσεκάρει το αντίστοιχο κουτάκι  δίπλα  στα ονόματα  των  MVP στο ειδικό   φύλλο αγώνα   οι οποίοι δεν  θα ανακοινώνονται για κανένα λόγο   σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα αλλά και  ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Δεν θα γίνεται δεκτή καμία ένσταση και καμία προσφυγή  για κανένα λόγο.

Τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα  να διαφυλάξουν  το κύρος και τον κώδικα συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των αγώνων.

 

ΜΠΑΛΑ ΑΓΩΝΩΝ

Στους αγώνες θα  χρησιμοποιηθούν μπάλες  molten size – 6 .

 

ΤΟΥΡΝΟΥΑ    ΠΡΟ ΜΙΝΙ  ΑΓΟΡΙΩΝ   ( U 11 – 12 )

============================

ΑΡΘΡΟ 23Ο : ΑΘΛΗΤΕΣ  ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Στο ΤΟΥΡΝΟΥΑ  ΠΡΟ ΜΙΝΙ  ΑΓΟΡΙΩΝ   ( U 11 – 12)  δικαιούνται  να λάβουν μέρος  όλα τα σωματεία που είναι μέλη της Ε.Σ.Κ.Α.Κ.   και  όσοι αθλητές έχουν γεννηθεί  τα έτη  2011  &  2012  και νεώτεροι.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές που  έχουν κάνει εγγραφή  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Ο.Κ και  έχουν εκτυπώσει το δελτίο τους καθώς κι την κάρτα υγείας  αθλητή, σύμφωνα με το άρθρο  16 του Ν 4479/2017 και την ΚΥΑ  των Υπουργών  και Υφυπουργού Αθλητισμού.

Κάθε σύλλογος μπορεί να συμμετέχει με περισσότερες  από μία ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στην Ε.Σ.Κ.Α.Κ. κατάσταση με τα στοιχεία των αθλητών που θα συμμετέχουν στην κάθε ομάδα. Στον Α΄ γύρο δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή των αθλητών ή μετακίνησή τους  από τη μία στην άλλη ομάδα.

Μετά  το τέλος  του Α’ γύρου  θα επιτρέπεται η μετακίνηση αθλητών από τη μία ομάδα στην  άλλη,  της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας και  θα υποβάλλεται  νέα κατάσταση αθλητών  στην ‘Ενωση .

 

ΑΡΘΡΟ 24ο :  ΣΥΣΤΗΜΑ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ   ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Οι ομάδες θα χωριστούν σε  Ομίλους κατά γεωγραφικές περιοχές,  σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής των Σωματείων.

Οι συναντήσεις  θα γίνουν    μετά από  κλήρωση σε  γήπεδα για κάθε  γεωγραφική περιοχή ξεχωριστά.

 Οι αγώνες  θα ορίζονται σε χρονικά διαστήματα ανάλογα με τη δυνατότητα διεξαγωγής   του τουρνουά.

 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

 

 1. Η διάρκεια  των αγώνων θα είναι συνολικά έξι περίοδοι των οκτώ (8’’) λεπτών  μεικτού χρόνου. Στα  τελευταία 15’’ της  κάθε περιόδου  ο χρόνος θα είναι καθαρός.
 • Ο χρόνος σταματάει στις ελεύθερες βολές καθώς και στο τέλος  του αγώνα, εφόσον  ο διαιτητής  το αποφασίσει  για άλλους λόγους (π.χ. τραυματισμός παίκτη κ.ο.κ.)
 • Η  εναλλαγή των γηπέδων θα πραγματοποιείται μετά το πέρας της 3ης περιόδου.
 • Με  το πέρας των τεσσάρων λεπτών (4’’) του μεικτού χρόνου, στις τέσσερις πρώτες περιόδους, θα σταματά ο χρόνος και θα γίνονται  αλλαγές αθλητών / τριών.
 1. ‘Ενας αθλητής του σωματείου δεν μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται μετά από διακοπή  για αλλαγές ή στο τέλος της περιόδου, εφόσον το σωματείο διαθέτει στη σύνθεσή του από δέκα αθλητές / τριες και πάνω.
 • Σε περίπτωση που διαθέτουν λιγότερους από δέκα  αθλητές/τριες,  απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή αθλητή για περισσότερα από οκτώ (8΄΄) λεπτά συνεχόμενα.

 

 • ‘Ολοι  οι αθλητές που είναι δηλωμένοι  στο Φ.Α εκ μέρους  των  Σωματείων, υποχρεούνται να συμμετέχουν  για χρονική διάρκεια  κατ’ ελάχιστον  12 λεπτά.

 

 • Επίσης δεν επιτρέπεται  ο χρόνος συμμετοχής  του αθλητή  να ξεπερνάει τα 32 λεπτά συνολικά, έστω και αν η συμμετοχή  του μικρού αθλητή  δεν είναι συνεχόμενη.

 

 1. Σε κάθε οκτάλεπτο γίνεται τζάμπολ (jump ball) στο κέντρο του γηπέδου για την κατοχή της μπάλας.

 

 1. Στο τουρνουά ισχύουν οι κανόνες  για χρόνο επίθεσης 24’’ δευτερολέπτων, αντίθετα δεν υπάρχει περιορισμός δευτερολέπτων για διέλευση   της μπάλας  από το κέντρο του γηπέδου.

 

 1. Το σκορ δεν  καταγράφεται πουθενά (φ.α. , αγωνιστικό πίνακα κ.τ.λ.)

 

 1. Δεν συμπληρώνονται προσωπικά φάουλ στο ειδικό φ.α παρά μόνο  τα ομαδικά.

 

 1. Η άμυνα  περιμένει την αντίπαλη ομάδα πίσω από το κέντρο του γηπέδου.

 

 1. Απαγορεύεται ρητά η εφαρμογή από τους προπονητές , οποιασδήποτε μορφής άμυνα ζώνης (απλής, σύνθετης  κ.λ.π ) και οποιαδήποτε μορφή zone press. Σε περίπτωση  εφαρμογής αυτών  των ειδών άμυνας , οι διαιτητές  κάνουν παρατήρηση εξηγώντας στους μικρούς  αθλητές  τι δεν  πρέπει  να κάνουν και κάνουν  σαφή προειδοποίηση στον προπονητή.

 

 1.  Δεν επιτρέπεται καμία μορφή  πίεσης  σε οποιαδήποτε  μέρος του γηπέδου.

 

 1. Δεν επιτρέπεται η βοήθεια από την αδύνατη πλευρά  ( weak side)  αλλά  ούτε και η βοήθεια από την δυνατή πλευρά (strong side) . Οι παίκτες υποχρεωτικά μαρκάρουν  τον παίκτη τους σε απόσταση  από ένα χέρι   έως ένα μέτρο.

 

 1. Δεν επιτρέπεται κάθε είδους screen στη μπάλα  ( Pick h Roll , hand off) ή  μακριά από την μπάλα ( screen away) όπως  επίσης  και οι παγίδες  σε οποιοδήποτε μέρος του γηπέδου.

 

 1. Δεν επιτρέπεται η παραμονή  των αμυντικών παραπάνω από   3’’ στην

ρακέτα, εκτός  αν έχει σωματική επαφή με επιθετικό παίκτη.

 

 1. Οποιαδήποτε παράβαση από τις παραπάνω τιμωρείται με ανανέωση 14’’ της επιτιθέμενης ομάδας.

 

 1. Τα άουτ θα γίνονται:
 • χωρίς ο διαιτητής  να δώσει την μπάλα στον παίκτη  από  την πλάγια γραμμή(Sideline),   είτε για την επιτιθέμενη είτε για την αμυνόμενη ομάδα.
 • Χωρίς  ο διαιτητής να δώσει την μπάλα από τη γραμμή βάσης (Βaseline), όταν πρόκειται για την αμυνόμενη ομάδα.
 • Εφόσον ο διαιτητής δώσει την μπάλα από τη γραμμή βάσης (Βaseline) , όταν  πρόκειται για την επιτιθέμενη ομάδα.

 

ΟΜΑΔΕΣ

 

Κάθε ομάδα θα πρέπει να αποτελείται :

U:8    8 με 15 παίκτες ανά ομάδα, 3 παίκτες στο γήπεδο και αλλαγές ανά 3 λεπτά

U:10  8 με 15 παίκτες ανά ομάδα, 4 παίκτες στο γήπεδο και αλλαγές ανά 4 λεπτά

U:12  8 με 15 παίκτες ανά ομάδα, 5 παίκτες στο γήπεδο και αλλαγές ανά 4 λεπτά

          Κανένας παίκτης δεν είναι αρχηγός.

Τα ανωτέρω θα εξαρτηθούν από  την υλικοτεχνική υποδομή κάθε εγκατάστασης.

 

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

Όλοι οι αθλητές θα πρέπει να έχουν χρώματος φανέλες και αρίθμηση από τον αριθμό  0 έως το 99.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ  ΑΓΩΝΑ

ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

 

1Η ΕΠΙΛΟΓΗ

4  περίοδοι των 8 λεπτών με 1 λεπτό διάλειμμα μεταξύ 1ης και 2ης  και  3ης και 4ης περιόδου. Ημίχρονο 5 λεπτών μεταξύ 2ης και 3ης  περιόδου ( U 8 – U10)

ΕΠΙΛΟΓΗ

6  περίοδοι των 8 λεπτών   η κάθε μία  χωρίς διάλειμμα  μεταξύ των περιόδων καθώς και του  ημιχρόνου  ( U 11 – U12)

 

Ο  χρόνος διεξαγωγής ορίζεται σύμφωνα με τους επίσημους κανονισμούς καλαθοσφαίρισης. Τα διαλείμματα μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε γηπέδου.

 

ΕΝΑΡΞΗ ΑΓΩΝΑ

Σύμφωνα με τους επίσημους  κανονισμούς , η έναρξη του παιχνιδιού γίνεται με jump ball ( το πέταγμα της μπάλας ανάμεσα σε 2 αντιπάλους). Στο ημίχρονο και οι δύο ομάδες αλλάζουν καλάθια.

 

Τάιμ άουτ

 1. Για την επιλογή 1 της διάρκειας του παιχνιδιού 1 τάιμ άουτ σε κάθε ημίχρονο.
 2. Για την επιλογή 2 της διάρκειας του παιχνιδιού 1 τάιμ άουτ σε κάθε ημίχρονο.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ

 

Κατ’ ελάχιστo 12’’ για κάθε  μικρό αθλητή (U11 – U12 )

‘Oλοι οι μικροί  αθλητές πρέπει να παίζουν σε κάθε περίοδο  τον ίδιο χρόνο διαιρεμένο σε ίσα χρονικά διαστήματα (U 8 – U10)

 

OΔΗΓΙΕΣ ΑΜΥΝΑΣ

 1. Δημιουργούνται ζευγάρια αποτελούμενα από έναν αμυντικό και έναν  επιθετικό μικρό αθλητή.
 2. Δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο ο  αμυνόμενος παίκτης να φύγει από  το ζευγάρι του για να μαρκάρει κάποιον επιθετικό παίκτη.
 3. Κάθε αμυντικός πρέπει  να έχει έως ένα μέτρο απόσταση από τον παίκτη που μαρκάρει (ή ένα χέρι απόσταση)
 4. Δεν επιτρέπονται οι βοήθειες από τη δυνατή και αδύνατη πλευρά.
 5. Δεν επιτρέπεται  η παραμονή πέρα των 3 δευτερολέπτων στη ρακέτα για  τους αμυντικούς.
 6. Δεν επιτρέπεται η πίεση σε όλο το γήπεδο.

 

ΜΠΑΛΑ ΑΓΩΝΩΝ

Στους αγώνες θα  χρησιμοποιηθούν μπάλες molten :

U   8 :  Size  3    και Size 4

U 10 :  Size  5

U 12 :  Size 5

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ   ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

 

ΤΟΥΡΝΟΥΑ   ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ  ( U 14 )

==========================

 

ΑΡΘΡΟ 25Ο :  ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ  ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Στο  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ  ( U 14 )   δικαιούνται  να λάβουν μέρος  όλα τα σωματεία που είναι μέλη της Ε.Σ.Κ.Α.Κ.   και  όσες αθλήτριες έχουν γεννηθεί  τα έτη  2008  &  2009  και έως 2 αθλήτριες του 2010.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλήτριες που  έχουν κάνει εγγραφή  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Ο.Κ και  έχουν εκτυπώσει το δελτίο τους καθώς κι την κάρτα υγείας  αθλητή, σύμφωνα με το άρθρο  16 του Ν 4479/2017 και την ΚΥΑ  των Υπουργών  και Υφυπουργού Αθλητισμού.

Κάθε σύλλογος μπορεί να συμμετέχει με περισσότερες  από μία ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στην Ε.Σ.Κ.Α.Κ. κατάσταση με τα στοιχεία των αθλητριών  που θα συμμετέχουν στην κάθε ομάδα. Στον Α΄ γύρο δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή των αθλητριών ή μετακίνησή τους  από τη μία στην άλλη ομάδα.

Μετά  το τέλος  του Α’ γύρου  θα επιτρέπεται η μετακίνηση αθλητριών από τη μία ομάδα στην  άλλη,  της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας και  θα υποβάλλεται  νέα κατάσταση αθλητριών  στην ‘Ενωση .

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

 

Οι ομάδες  είναι υποχρεωμένες να συμμετέχουν με  δέκα  (10) αθλήτριες κατ’ ελάχιστο. Επιτρέπεται  η συμμετοχή  σε κάθε αγώνα  έως και   δέκα πέντε  (15) αθλήτριες.  Η  υποχρεωτική συμμετοχή  ισχύει   και για τις επιπλέον δικαιούχους συμμετοχής αθλήτριες.

          Σε περίπτωση που μια ομάδα  παρουσιαστεί  στον αγώνα  με λιγότερες από δέκα (10)  αθλήτριες , η ομάδα μηδενίζεται  με σκόρ 20 – 0.

Σε περίπτωση  που ένα σωματείο  αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον ελάχιστο  αριθμό συμμετοχής  αθλητών/τριών θα μπορεί να συμπληρώνει  την ομάδα  με αγόρια αντίστοιχης ηλικίας, εφόσον πάρει άδεια από την ‘Ενωση.

 

Ομάδα που δεν  συμμετέχει σε  δύο  προγραμματισμένους  αγώνες, θα αποκλείεται  από τις υπόλοιπες   συναντήσεις.

 

ΑΡΘΡΟ 26Ο :  ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ 

Το Πρωτάθλημα   ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ( U 14 )   θα γίνει  σε Ομίλους  και σε δύο  (02)  Φάσεις, σύμφωνα με  τις δηλώσεις συμμετοχής και σε  κλειστά γήπεδα.

 

Α’  ΦΑΣΗ

Οι ομάδες θα χωριστούν  σε  δύο Ομίλους κατά γεωγραφικές περιοχές και σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής των Σωματείων.

Οι συναντήσεις  θα γίνουν  σε διπλούς αγώνες και   σε δύο γύρους , μετά από κλήρωση.

Β’ ΦΑΣΗ

Οι δύο (02)  νικήτριες ομάδες των ομίλων της Α’ Φάσης, θα συναντηθούν μεταξύ τους στο Κλειστό Γυμναστήριο ΛΕΧΑΙΟΥ, σε έναν αγώνα,  για την ανάδειξη  του πρωταθλητή Πρωτάθλημα  ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ αγωνιστικής περιόδου 2022 –2023.

 

ΒΑΣΙΚΟΙ   ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

 

Σε όλες τις φάσεις ο  αγώνας  θα διαρκεί συνολικά  40 λεπτά, δηλαδή  3 (τρεις) περιόδους των δέκα (10)   λεπτών  μεικτού χρόνου  και 1 (μία ) περίοδο των  (10΄) λεπτών καθαρού χρόνου.

Ο  μεικτός χρόνος  σταματάει μόνο για εκτέλεση βολών, για  αλλαγές στο  πεντάλεπτο , για TIME OUT  και τέλος  εφόσον ο διαιτητής αποφασίσει για  άλλους λόγους (π.χ. τραυματισμός παίκτη κ.ο.κ).

Η  διάρκεια ημιχρόνου  θα είναι 5’ λεπτά και 1΄λεπτό για κάθε περίοδο.

Οι ομάδες του πρωταθλήματος  είναι υποχρεωμένες να δίνουν  τουλάχιστον 2 (δύο) πεντάλεπτα (10’) συμμετοχής  σε κάθε αθλητή/τρια σε κάθε αγώνα.

Συγκεκριμένα  τον αγώνα θα  ξεκινήσουν  πέντε (5) αθλήτριες που θα αντικατασταθούν από τις υπόλοιπες πέντε (5) αθλήτριες στο πεντάλεπτο.

Αν έχει παραπάνω αθλήτριες ο προπονητής θα τις βάλει στην αρχή του  2ου δεκαλέπτου και ούτω κάθε εξής.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο χρόνος είναι καθαρός  και επιτρέπονται ελεύθερες αλλαγές για κάθε ομάδα.

Η διάρκεια της επίθεσης είναι 24’’ και ο χρόνος  για να περάσει  η επιτιθέμενη ομάδα το κέντρο  θα είναι 8’’  (οκτώ δευτερόλεπτα). Ο χρόνος ανανέωσης στην επίθεση θα είναι 14’’.

 

Ο αγώνας  θα έχει σκόρ , το οποίο θα αναγράφεται σε αγωνιστικό πίνακα (ηλεκτρονικό ή όχι )  και θα παγώνει εάν η  διαφορά ξεπεράσει τους 15 πόντους. Οι πόντοι θα συνεχίζονται να γράφονται στο φύλλο  αγώνα  χωρίς να καταγράφονται οι προσωπικοί πόντοι των αθλητριών και εφόσον  η διαφορά μειωθεί ξανά κάτω από τους 15 πόντους  το αποτέλεσμα θα εμφανίζεται πάλι (ξεπάγωμα).

 1. Επιτρέπεται η πίεση ( MTM  Press) στα ¾ του γηπέδου ( προέκταση προσωπικής γραμμής ελευθέρων βολών ).
 2. Επιτρέπεται η βοήθεια από την αδύνατη πλευρά  (weak side) έχοντας  η αμυντικός το ένα από τα δύο πόδια εκτός ρακέτας.
 3. Οι προπονητές και οι Διαιτητές πρέπει να εξηγούν στους αθλητές/τριες τι είναι σωστό να κάνουν και όχι να τιμωρούν.
 4. Επιτρέπονται τα screen μακριά από τη μπάλα ( screen away).
 5. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση οποιασδήποτε άμυνας ζώνης σε όλο ή το μισό γήπεδο ( zonezone press ).
 6. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μεταβλητής άμυνας ( match up zone)
 7. Στο Πρωτάθλημα επιτρέπονται τα screen: στη μπάλα (pick n roll) , χέρι με χέρι ( hand off).
 8. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των αμυντικών παραπάνω από τρία (3΄΄) στη ρακέτα  εκτός αν έχει σωματική επαφή με επιθετικό παίκτη.
 9. Οποιαδήποτε παράβαση των παραπάνω τιμωρείται με   ανανέωση 14’’ της επιτιθέμενης ομάδας.
 10. Στο Πρωτάθλημα θα υπάρχει νικητής αγώνα, βαθμολογία και τελική φάση.
 11. Δεν θα γίνεται δεκτή καμία ένσταση και καμία προσφυγή για κανένα λόγο.
 12. Τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να διαφυλάξουν  το κύρος και τον κώδικα συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των αγώνων.

 

MVP Αγώνων

Μετά το τέλος  των παιχνιδιών οι προπονητές  των δύο ομάδων υποχρεούνται  να ανακοινώσουν στον κριτή  του αγώνα τις δύο καλύτερες  αθλήτριες της αντίπαλης ομάδας. Ο κριτής θα αναγράφει στην πίσω σελίδα του  Φ.Α τα ονόματα  των αθλητριών και δίπλα θα υπογράφουν οι προπονητές.

 

ΜΠΑΛΑ ΑΓΩΝΩΝ

Στους αγώνες θα  χρησιμοποιηθούν μπάλες  molten size – 6 .

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ    MINI   ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΑ ΑΣΤΕΡΙΑ   (U 13)

================================================

ΑΡΘΡΟ 27Ο : ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ  ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΕΣ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Στο ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΜΙΝΙ  ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΑ ΑΣΤΕΡΙΑ  (U 13)  δικαιούνται  να λάβουν μέρος  όλα τα σωματεία που είναι μέλη της Ε.Σ.Κ.Α.Κ.   και  όσοι αθλητές/τριες  έχουν γεννηθεί  τα έτη  2010  &  2011  και έως 2 αθλητές/τριες   του 2012.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές/τριες  που  έχουν κάνει εγγραφή  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Ο.Κ και  έχουν εκτυπώσει το δελτίο τους καθώς κι την κάρτα υγείας  αθλητή, σύμφωνα με το άρθρο  16 του Ν 4479/2017 και την ΚΥΑ  των Υπουργών  και Υφυπουργού Αθλητισμού.

Κάθε σύλλογος μπορεί να συμμετέχει με περισσότερες  από μία ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στην Ε.Σ.Κ.Α.Κ. κατάσταση με τα στοιχεία των αθλητών/τριων που θα συμμετέχουν στην κάθε ομάδα. Στον Α΄ γύρο δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή των αθλητών/τριών  ή μετακίνησή τους  από τη μία στην άλλη ομάδα.

Μετά  το τέλος  του Α’ γύρου  θα επιτρέπεται η μετακίνηση αθλητών/τριών  από τη μία ομάδα στην  άλλη,  της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας και  θα υποβάλλεται  νέα κατάσταση αθλητών/τριών   στην ‘Ενωση .

Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να αγωνίζονται με τις λευκές ή μπλε εμφανίσεις  που θα προμηθευτούν   από την Ελληνική  Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης  μέσω της ‘ Ενωσης.

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ

 

Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Τουρνουά είναι υποχρεωμένες να συμμετέχουν με οκτώ   (8) αθλητές/τριες  κατ’ ελάχιστο.  Είναι  σημαντικό  οι ομάδες  να προσπαθούν  να  συμπληρώσουν τον απαιτούμενο  αριθμό για να μην επιβαρύνονται οι υπόλοιποι  αθλητές/τριες με μεγαλύτερο  χρόνο συμμετοχής.

Επιτρέπεται η συμμετοχή σε κάθε αγώνα  έως και δεκαπέντε αθλητών/τριών . Η  υποχρεωτική συμμετοχή  ισχύει και για τις επιπλέον δικαιούμενους  συμμετοχής  αθλήτριες.

Η  ευθύνη  για τη  συμμετοχή όλων  των αθλητριών  βαραίνει  τον προπονητή  του σωματείου και το ίδιο  το σωματείο.

Σε περίπτωση συμμετοχής ομάδας με κάτω από οκτώ  (8)  αθλήτριες  στο  τουρνουά ,  περισσότερες  από  μία  (1)  φορές, η ομάδα αποβάλλεται από  το τουρνουά,  σε περίπτωση που ένα σωματείο  αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον ελάχιστο αριθμό  συμμετοχής αθλητριών, μπορεί να συμπληρώνει  με αγόρια   αντίστοιχης  ηλικίας, εφόσον πάρει άδεια από την ‘Ενωση.

 

ΑΡΘΡΟ 28ο :  ΣΥΣΤΗΜΑ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ   ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Το  Τουρνουά  ΜΙΝΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ   θα γίνει  σε  δύο    (02)  Φάσεις,     σύμφωνα  με τις δηλώσεις συμμετοχής.

 

Α’  ΦΑΣΗ

Οι ομάδες θα χωριστούν σε δύο ( 02) Ομίλους κατά γεωγραφικές περιοχές και σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής των Σωματείων.

Οι συναντήσεις  θα γίνουν  διπλούς αγώνες και    σε δύο γύρους , μετά από κλήρωση.

 

Β’ ΦΑΣΗ

Οι νικήτριες ομάδες  των ομίλων της Α’ Φάσης, θα συναντηθούν μεταξύ τους στο ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΛΕΧΑΙΟΥ , σε έναν αγώνα,  για την ανάδειξη  του πρωταθλητή ΤΟΥΡΝΟΥΑ  ΜΙΝΙ  ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ , αγωνιστικής περιόδου 2022 –2023.

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΑ

 

Οι αγώνες   θα διαρκούν  συνολικά 6 (έξι) περιόδους  των οκτώ (8’) λεπτών μεικτού χρόνου.  Στα τελευταία  15’’  ο χρόνος  θα είναι καθαρός.

Η εναλλαγή  των γηπέδων  θα γίνεται μετά την 3η  περίοδο.

Ο μεικτός  χρόνος σταματάει  μόνο για την εκτέλεση  βολών, για αλλαγές  στο τετράλεπτο, για  Time out και τέλος , εφόσον ο διαιτητής  το αποφασίσει  για  άλλους λόγους (π.χ. τραυματισμός παίκτη κ.ο.κ.)

Σε περίπτωση που υπάρχει  δυνατότητα  για ημίχρονο το διάλειμμα του θα είναι  5’ λεπτά και 1. λεπτό για κάθε περίοδο.

Οι ομάδες  είναι υποχρεωμένες να δίνουν 3 (τρία ) τετράλεπτα (12’’) συμμετοχής  σε κάθε  αθλήτρια, σε κάθε αγώνα. Συγκεκριμένα  τον αγώνα θα ξεκινήσουν πέντε  (5) αθλήτριες που  θα αντικατασταθούν από τις  υπόλοιπες πέντε (5) αθλήτριες  στο τετράλεπτο.  Αν έχει παραπάνω  αθλήτριες, ο  προπονητής θα τις βάλει στην αρχή του 2ου δεκάλεπτου και ούτω κάθε εξής. Στα δύο τελευταία οκτάλεπτο  επιτρέπονται  ελεύθερες αλλαγές  για κάθε ομάδα.

Η διάρκεια της επίθεσης θα είναι 24’’ και ο χρόνος  για να περάσει  η επιτιθέμενη ομάδα το κέντρο θα είναι 8’’. Ο χρόνος  ανανέωσης στην επίθεση  θα είναι 14’’.

 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 

Ο αγώνας  θα έχει σκόρ , το οποίο θα αναγράφεται σε αγωνιστικό πίνακα (ηλεκτρονικό ή όχι ) αλλά θα μηδενίζεται σε κάθε  οκτάλεπτο και  θα παγώνει εάν η  διαφορά ξεπεράσει τους 12 πόντους μέσα στο ίδιο οκτάλεπτο.  Οι πόντοι θα συνεχίζονται να γράφονται στο  ειδικό φύλλο  αγώνα  χωρίς να καταγράφονται οι προσωπικοί πόντοι των αθλητριών και εφόσον  η διαφορά μειωθεί ξανά κάτω από τους 12 πόντους  το αποτέλεσμα θα εμφανίζεται πάλι (ξεπάγωμα).

Οι αθλήτριες  των ομάδων είναι υποχρεωμένες να φορούν τις φανέλες  της Εθνικής Ομάδας που τους έχουν δοθεί χωρίς αριθμό  και το σορτσάκι του συλλόγου τους με υποχρεωτικά αναγραφόμενο πάνω τον αριθμό που έχουν δηλωθεί στο φ. α. από το 0  έως το 99.

 1. Σε κάθε καινούργιο οκτάλεπτο γίνεται τζάμπολ ( jump ball) για την κατοχή της μπάλας.
 2. Επιτρέπεται η πίεση στα ¾ του γηπέδου ( προέκταση προσωπικής γραμμής ελευθέρων βολών ).
 3. Επιτρέπεται η βοήθεια από την αδύνατη πλευρά  (weak side) έχοντας  ο αμυντικός και τα  δύο πόδια εκτός ρακέτας.
 4. Οι προπονητές και οι Διαιτητές πρέπει να εξηγούν στις αθλήτριες τι είναι σωστό να κάνουν και όχι να τιμωρούν.
 5. Επιτρέπονται τα screen μακριά από τη μπάλα ( screen away).
 6. Δεν επιτρέπονται οι παγίδες σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου.
 7. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση οποιασδήποτε άμυνας ζώνης σε όλο ή το μισό γήπεδο ( zonezone press ).
 8. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μεταβλητής άμυνας ( match up zone)
 9. Δεν επιτρέπονται τα screen: στη μπάλα (pick n roll) , χέρι με χέρι ( hand off).
 10. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των αμυντικών τρία (3΄΄) στη ρακέτα  εκτός αν έχει σωματική επαφή με επιθετικό παίκτη.
 11. Οποιαδήποτε παράβαση των παραπάνω τιμωρείται με   ανανέωση 14’’ της επιτιθέμενης ομάδας.

 

 Τα  άουτ θα γίνονται :

 • Χωρίς ο διαιτητής να δώσει την μπάλα στην παίκτρια από την πλάγια γραμμή (Sideline), είτε για την επιτιθέμενη είτε για την αμυνόμενη ομάδα.
 • Χωρίς ο διαιτητής να δώσει τη μπάλα από τη γραμμή βάσης (Baseline)    όταν πρόκειται για την αμυνόμενη ομάδα.
 • Εφόσον ο διαιτητής δώσει τη μπάλα από τη γραμμή βάσης (Baseline) ,  όταν πρόκειται για την επιτιθέμενη ομάδα.

 

Στο  τουρνουά   θα υπάρχει νικήτρια  αγώνα ( η ομάδα που θα έχει κερδίσει  τις περισσότερες περιόδους)  αλλά δεν θα υπάρχει βαθμολογία.

Σε περίπτωση ισοπαλίας (π.χ 3 -3 ) παίζουμε τέσσερα (4) λεπτά μεικτού  χρόνου παράταση.

 

MVP Αγώνων

Μετά το τέλος  των παιχνιδιών οι προπονητές  των δύο ομάδων υποχρεούνται  να ανακοινώσουν στον κριτή  του αγώνα τις δύο καλύτερες  αθλήτριες της αντίπαλης ομάδας. Ο κριτής θα  τσεκάρει το αντίστοιχο κουτάκι  δίπλα  στα ονόματα  των  MVP στο ειδικό   φύλλο αγώνα   οι οποίοι δεν  θα ανακοινώνονται για κανένα λόγο   σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα αλλά και  ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Δεν θα γίνεται δεκτή καμία ένσταση και καμία προσφυγή  για κανένα λόγο.

Τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα  να διαφυλάξουν  το κύρος και τον κώδικα συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των αγώνων.

 

ΜΠΑΛΑ ΑΓΩΝΩΝ

Στους αγώνες θα  χρησιμοποιηθούν μπάλες  molten size – 6 .

 

ΤΟΥΡΝΟΥΑ    ΠΡΟ ΜΙΝΙ  ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ  ( U 11 – 12 )

============================

 

ΑΡΘΡΟ 29Ο : ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ  ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΕΣ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο ΤΟΥΡΝΟΥΑ  ΠΡΟ ΜΙΝΙ   ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ (U 11 -12)    δικαιούνται  να λάβουν μέρος  όλα τα σωματεία που είναι μέλη της Ε.Σ.Κ.Α.Κ.   και  όσες αθλήτριες έχουν γεννηθεί  τα έτη  2011  &  2012  και νεώτεροι.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλήτριες  που  έχουν κάνει εγγραφή  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Ο.Κ και  έχουν εκτυπώσει το δελτίο τους καθώς κι την κάρτα υγείας  αθλητή, σύμφωνα με το άρθρο  16 του Ν 4479/2017 και την ΚΥΑ  των Υπουργών  και Υφυπουργού Αθλητισμού.

Κάθε σύλλογος μπορεί να συμμετέχει με περισσότερες  από μία ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στην Ε.Σ.Κ.Α.Κ. κατάσταση με τα στοιχεία των αθλητριών που θα συμμετέχουν στην κάθε ομάδα. Στον Α΄ γύρο δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή των αθλητριών ή μετακίνησή τους  από τη μία στην άλλη ομάδα.

Μετά  το τέλος  του Α’ γύρου  θα επιτρέπεται η μετακίνηση αθλητριών από τη μία ομάδα στην  άλλη,  της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας και  θα υποβάλλεται  νέα κατάσταση αθλητών  στην ‘Ενωση .

 

ΑΡΘΡΟ 30ο :  ΣΥΣΤΗΜΑ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ   ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Οι ομάδες θα χωριστούν σε  Ομίλους κατά γεωγραφικές περιοχές,  σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής των Σωματείων.

Οι συναντήσεις  θα γίνουν    μετά από  κλήρωση σε  γήπεδα για κάθε  γεωγραφική περιοχή ξεχωριστά.

 Οι αγώνες  θα ορίζονται σε χρονικά διαστήματα ανάλογα με τη δυνατότητα διεξαγωγής   του τουρνουά.

 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

 

 1. Η διάρκεια  των αγώνων θα είναι συνολικά έξι περίοδοι των οκτώ (8’’) λεπτών  μεικτού χρόνου. Στα  τελευταία 15’’ της  κάθε περιόδου  ο χρόνος θα είναι καθαρός.
 • Ο χρόνος σταματάει στις ελεύθερες βολές καθώς και στο τέλος  του αγώνα, εφόσον  ο διαιτητής  το αποφασίσει  για άλλους λόγους (π.χ. τραυματισμός παίκτη κ.ο.κ.)
 • Η  εναλλαγή των γηπέδων θα πραγματοποιείται μετά το πέρας της 3ης περιόδου.
 • Με  το πέρας των τεσσάρων λεπτών (4’’) του μεικτού χρόνου, στις τέσσερις πρώτες περιόδους, θα σταματά ο χρόνος και θα γίνονται  αλλαγές αθλητών / τριών.
 1. Μία αθλήτρια του σωματείου  δεν μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται μετά από διακοπή  για αλλαγές ή στο τέλος της περιόδου, εφόσον το σωματείο διαθέτει στη σύνθεσή του από δέκα αθλητές/τριες και πάνω.
 • Σε περίπτωση που διαθέτουν λιγότερους από δέκα  αθλητές/τριες,  απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή αθλήτριας για περισσότερα από οκτώ (8΄΄) λεπτά συνεχόμενα.

 

 • ‘Ολες  οι αθλήτριες  που είναι δηλωμένες  στο Φ.Α εκ μέρους  των  Σωματείων, υποχρεούνται να συμμετέχουν  για χρονική διάρκεια  κατ’ ελάχιστον  12 λεπτά.

 

 • Επίσης δεν επιτρέπεται  ο χρόνος συμμετοχής  της  αθλήτριας  να ξεπερνάει τα 32 λεπτά συνολικά, έστω και αν η συμμετοχή  της  μικρής αθλήτριας   δεν είναι συνεχόμενη.

 

 1. Σε κάθε οκτάλεπτο γίνεται τζάμπολ (jump ball) στο κέντρο του γηπέδου για την κατοχή της μπάλας.

 

 1. Στο τουρνουά ισχύουν οι κανόνες  για χρόνο επίθεσης 24’’ δευτερολέπτων, αντίθετα δεν υπάρχει περιορισμός δευτερολέπτων για διέλευση   της μπάλας  από το κέντρο του γηπέδου.

 

 1. Το σκορ δεν  καταγράφεται πουθενά (φ.α. , αγωνιστικό πίνακα κ.τ.λ.)

 

 1. Δεν συμπληρώνονται προσωπικά φάουλ στο ειδικό φ.α παρά μόνο  τα ομαδικά.

 

 1. Η άμυνα  περιμένει την αντίπαλη ομάδα πίσω από το κέντρο του γηπέδου.

 

 1. Απαγορεύεται ρητά η εφαρμογή από τους προπονητές , οποιασδήποτε μορφής άμυνα ζώνης (απλής, σύνθετης κ.λ.π ) και οποιαδήποτε μορφή zone press. Σε περίπτωση  εφαρμογής αυτών  των ειδών άμυνας , οι διαιτητές  κάνουν παρατήρηση εξηγώντας στους μικρούς  αθλητές/τριες  τι δεν  πρέπει  να κάνουν και κάνουν  σαφή προειδοποίηση στον προπονητή.

 

 1. Δεν επιτρέπεται καμία μορφή πίεσης  σε οποιαδήποτε  μέρος του γηπέδου.

 

 1. Δεν επιτρέπεται η βοήθεια από την αδύνατη πλευρά  ( weak side)  αλλά  ούτε και η βοήθεια από την δυνατή πλευρά (strong side) . Οι παίκτριες υποχρεωτικά μαρκάρουν  την παίκτρια  τους σε απόσταση  από ένα χέρι   έως ένα μέτρο.

 

 1. Δεν επιτρέπεται κάθε είδους screen στη μπάλα  ( Pick h Roll , hand off) ή  μακριά από την μπάλα ( screen away) όπως  επίσης  και οι παγίδες  σε οποιοδήποτε μέρος του γηπέδου.

 

 1. Δεν επιτρέπεται η παραμονή  των αμυντικών παραπάνω από   3’’ στην

ρακέτα, εκτός  αν έχει σωματική επαφή με επιθετικό παίκτη.

 

 1. Οποιαδήποτε παράβαση από τις παραπάνω τιμωρείται με ανανέωση 14’’ της επιτιθέμενης ομάδας.

 

 1. Τα άουτ θα γίνονται:
 • χωρίς ο διαιτητής  να δώσει την μπάλα στην παίκτρια  από  την πλάγια γραμμή(Sideline),   είτε για την επιτιθέμενη είτε για την αμυνόμενη ομάδα.
 • Χωρίς  ο διαιτητής να δώσει την μπάλα από τη γραμμή βάσης (Βaseline), όταν πρόκειται για την αμυνόμενη ομάδα.
 • Εφόσον ο διαιτητής δώσει την μπάλα από τη γραμμή βάσης (Βaseline) , όταν  πρόκειται για την επιτιθέμενη ομάδα.

 

ΟΜΑΔΕΣ

 

Κάθε ομάδα θα πρέπει να αποτελείται :

U:8  8 με 15 παίκτριες ανά ομάδα, 3 παίκτριες στο γήπεδο και αλλαγές ανά 3 λεπτά

U:10  8 με 15 παίκτριες ανά ομάδα, 4 παίκτριες στο γήπεδο και αλλαγές ανά 4 λεπτά

U:12  8 με 15 παίκτριες ανά ομάδα, 5 παίκτριες στο γήπεδο και αλλαγές ανά 4 λεπτά

          Καμία  παίκτρια  δεν είναι αρχηγός.

Τα ανωτέρω θα εξαρτηθούν από  την υλικοτεχνική υποδομή κάθε εγκατάστασης.

 

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

Όλες  οι αθλήτριες θα πρέπει να έχουν χρώματος φανέλες   και αρίθμηση από τον αριθμό  0 έως το 99.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ  ΑΓΩΝΑ

ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

 

1Η ΕΠΙΛΟΓΗ

4  περίοδοι των 8 λεπτών με 1 λεπτό διάλειμμα μεταξύ 1ης και 2ης  και  3ης και 4ης περιόδου. Ημίχρονο 5 λεπτών μεταξύ 2ης και 3ης  περιόδου ( U 8 – U10)

ΕΠΙΛΟΓΗ

6  περίοδοι των 8 λεπτών   η κάθε μία  χωρίς διάλειμμα  μεταξύ των περιόδων καθώς και του  ημιχρόνου  ( U 11 – U12)

 

Ο  χρόνος διεξαγωγής ορίζεται σύμφωνα με τους επίσημους κανονισμούς καλαθοσφαίρισης. Τα διαλείμματα μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε γηπέδου.

 

ΕΝΑΡΞΗ ΑΓΩΝΑ

Σύμφωνα με τους επίσημους  κανονισμούς , η έναρξη του παιχνιδιού γίνεται με jump ball ( το πέταγμα της μπάλας ανάμεσα σε 2 αντιπάλους). Στο ημίχρονο και οι δύο ομάδες αλλάζουν καλάθια.

 

Τάιμ άουτ

 1. Για την επιλογή 1 της διάρκειας του παιχνιδιού 1 τάιμ άουτ σε κάθε ημίχρονο.
 2. Για την επιλογή 2 της διάρκειας του παιχνιδιού 1 τάιμ άουτ σε κάθε ημίχρονο.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ

 

Κατ’ ελάχιστo 12’’ για κάθε  μικρή αθλήτρια (U11 – U12 )

‘Oλες  οι μικρές   αθλητριές πρέπει να παίζουν σε κάθε περίοδο  τον ίδιο χρόνο διαιρεμένο σε ίσα χρονικά διαστήματα (U 8 – U10)

 

OΔΗΓΙΕΣ ΑΜΥΝΑΣ

 

 1. Δημιουργούνται ζευγάρια αποτελούμενα από μία  αμυντικό και μία  επιθετική  μικρή  αθλήτρια.
 2. Δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο η   αμυνόμενη παίκτρια  να φύγει από  το ζευγάρι του για να μαρκάρει κάποια επιθετική  παίκτρια.
 3. Κάθε αμυντικός πρέπει  να έχει έως ένα μέτρο απόσταση από την  παίκτρια  που μαρκάρει (ή ένα χέρι απόσταση)
 4. Δεν επιτρέπονται οι βοήθειες από τη δυνατή και αδύνατη πλευρά.
 5. Δεν επιτρέπεται  η παραμονή πέρα των 3 δευτερολέπτων στη ρακέτα για  τις αμυντικούς.
 6. Δεν επιτρέπεται η πίεση σε όλο το γήπεδο.

ΜΠΑΛΑ ΑΓΩΝΩΝ

Στους αγώνες θα  χρησιμοποιηθούν μπάλες molten :

U   8 :  Size  3    και Size 4

U 10 :  Size  5

U 12 :  Size 5

 

ΑΡΘΡΟ 31Ο :  ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ –

                                               ΚΛΗΡΩΣΗ

 

Η  δήλωση συμμετοχής των σωματείων για όλες  τις Κατηγορίες  είναι  υποχρεωτική  και  πρέπει να υποβληθεί  στην Ε.Σ.Κ.Α.Κ,  Σταδίου  21,  21200  ΑΡΓΟΣ, Τηλέφωνο & ΦΑΞ : 27510-23577, email: eskak@otenet.gr,  το αργότερο μέχρι  τις 22  Αυγούστου  2022,  σύμφωνα  με το έντυπο  που σας στέλνουμε και να περιλαμβάνουν τα στοιχεία  που προβλέπονται  από  τους Κανονισμούς της Ε.Ο.Κ.

Τα Σωματεία υποχρεούνται να καταβάλλουν μαζί με τη δήλωση συμμετοχής το αντίστοιχο παράβολο που αναφέρεται σε κάθε κατηγορία Πρωταθλήματος, διαφορετικά δεν θα γίνεται δεκτή  η δήλωση συμμετοχής.

 

Η έναρξη των πρωταθλημάτων  ορίζεται  για κάθε πρωτάθλημα ως εξής :

 

Α1 Κατηγορία   ΑΝΔΡΩΝ             ΣΑΒΒΑΤΟ    15          ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ           2022

Α2 Κατηγορία   ΑΝΔΡΩΝ             ΣΑΒΒΑΤΟ       8            ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ           2022

Β΄ Κατηγορία    ΑΝΔΡΩΝ             ΣΑΒΒΑΤΟ    14           ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ          2023

Γ΄ Κατηγορία    ΑΝΔΡΩΝ             ΣΑΒΒΑΤΟ       5           ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ      2023

Α’  Κατηγορία    ΓΥΝΑΙΚΩΝ          ΚΥΡΙΑΚΗ      27          ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ          2022

Β΄ Κατηγορία     ΓΥΝΑΙΚΩΝ         ΚΥΡΙΑΚΗ      12          ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ       2023

ΕΦΗΒΩΝ                                     ΚΥΡΙΑΚΗ      18           ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ      2022

ΠΑΙΔΩΝ                                       ΣΑΒΒΑΤΟ    17          ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ      2022

ΝΕΑΝΙΔΩΝ                                  ΚΥΡΙΑΚΗ       18          ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ      2022

ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ                               ΣΑΒΒΑΤΟ    17          ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ      2022

 

Η  κλήρωση  των συναντήσεων  για κάθε  κατηγορία  θα γίνει  τις  παρακάτω  ημερομηνίες  στα γραφεία  της Ε.Σ.Κ.Α.Κ.,  Σταδίου  21,  ΑΡΓΟΣ.

 

 • Α1 ΑΝΔΡΩΝ – Α2 ΑΝΔΡΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ – ΠΑΙΔΩΝ – Α’ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  – ΝΕΑΝΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ,   την  ΤΕΤΑΡΤΗ  24  Αυγούστου  2022  και ώρα 19.00
 • Β ’ ΑΝΔΡΩΝ –  Γ’ ΑΝΔΡΩΝ – Β’ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ – ΜΙΝΙ ΑΓΟΡΙΩΝ – ΠΡΟ ΜΙΝΙ ΑΓΟΡΙΩΝ – ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ – ΜΙΝΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ  – ΠΡΟ ΜΙΝΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ,  την     ΔΕΥΤΕΡΑ  5  Σεπτεμβρίου  2022 και ώρα 19.00.

 

Τα Σωματεία   μαζί με τη δήλωση συμμετοχής είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν  στην Ε.Σ.Κ.ΑΚ., αντίγραφο πρακτικού συγκρότησης σε σώμα και ορισμού εκπροσώπου στην Ε.Ο.Κ  και την Ε.Σ.Κ.Α.Κ.,  για ενημέρωση της ‘Ενωσης  σε αλλαγές που έχουν γίνει.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΑΡΘΡΟ 32Ο  :   ΜΠΑΛΕΣ  ΑΓΩΝΩΝ

Στους αγώνες όλων των Πρωταθλημάτων , θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά  δερμάτινες μπάλες molten,  μη εφαρμοζόμενης της παρ.5 του άρθρου  37  των Κανονισμών της Ε.Ο.Κ.

Στα πρωταθλήματα Ανδρών, Εφήβων & Παίδων , θα χρησιμοποιηθούν μπάλες No 7.

Στα Τουρνουά ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ – ΜΙΝΙ ΑΓΟΡΙΩΝ & ΠΡΟΜΙΝΙ ΑΓΟΡΙΩΝ, θα     χρησιμοποιηθούν    υποχρεωτικά   οι   νέου   τύπου   μπάλες   Molten ( size –  6 , 5  & 4 ).

Ειδικά στα Πρωταθλήματα Α’ Γυναικών ,  Β’ Γυναικών, Νεανίδων, Κορασίδων, Παγκορασίδων,  Μίνι Κοριτσιών & Προ Μίνι Κοριτσιών,  θα   χρησιμοποιούνται   υποχρεωτικά   οι   νέου   τύπου   μπάλες   Molten ( size –6 , 5 & 4 ).

Τα γηπεδούχα Σωματεία  υποχρεούνται να προμηθεύουν την φιλοξενούμενη ομάδα  για τις  ανάγκες  της προθέρμανσης των αθλητών  αθλητριών  της με  τρεις (3) τουλάχιστον , μπάλες  molten   όμοιες με  αυτή  που θα χρησιμοποιηθεί  για τον αγώνα.

 

ΑΡΘΡΟ 33Ο  :  ΓΗΠΕΔΑ  ΑΓΩΝΩΝ

 

Οι αγώνες  ΑΝΔΡΩΝ και ΓΥΝΑΙΚΩΝ όλων των κατηγοριών , θα διεξάγονται σε κλειστά γήπεδα.

Τα Σωματεία υποχρεώνονται να  εξασφαλίσουν  τα Κλειστά Γυμναστήρια που θα αγωνίζονται  (ΕΘΝΙΚΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΑ – ΙΔΙΩΤΙΚΑ) και τα οποία θα θεωρούνται  ως έδρες τους.

Σε περίπτωση που Σωματείο  δεν  διαθέτει δικό του κλειστό γήπεδο, πρέπει μαζί με τη δήλωση συμμετοχής  να υποβάλει στην Ε.Σ.Κ.Α.Κ. και  το έγγραφο με το οποίο του παραχωρήθηκε το κλειστό που θα χρησιμοποιεί ως έδρα του.

Με την  κατάθεση  της δήλωσης  συμμετοχής  στα πρωταθλήματα , κάθε σωματείο  υποχρεούται  να προσκομίσει:

 

 1. Έγγραφο  με την απόφαση του αρμόδιου φορέα για την  άδεια λειτουργίας του Κλειστού Γυμναστηρίου  από την προβλεπόμενη  υπηρεσία της Οικείας  Περιφέρειας .

 

 1. Βεβαίωση  παραχώρησης  του Κλειστού Γυμναστηρίου  που χρησιμοποιεί ως έδρα για διεξαγωγή αγώνων.

 

Σε  περίπτωση που μια ομάδα  μπορεί να χρησιμοποιεί και δεύτερο γήπεδο για αγώνες, πρέπει να προσκομίσει τα ανωτέρω δικαιολογητικά και για τα δύο γήπεδα.

Το γηπεδούχο σωματείο  θα έχει τις ευθύνες  και υποχρεώσεις που προβλέπονται  από την ιδιότητα αυτή.

 

Σε περίπτωση  που αποκλειστεί γήπεδο ή δεν είναι δυνατόν για οποιοδήποτε λόγο να τελεστεί ο προγραμματισμένος αγώνας  σε αυτό και αφού έχει γνωστοποιηθεί έγκαιρα στην Ε.Σ.Κ.Α.Κ. ,από  το γηπεδούχο  σωματείο, ο αγώνας  αυτός  ορίζεται την ίδια ή άλλη ημερομηνία στο ίδιο ή άλλο γήπεδο (‘Αρθρο 33 – Κανονισμός Ε.Ο.Κ), τηρώντας της διατάξεις των  άρθρων της Προκήρυξης.

Σε αντίθετη περίπτωση  που δεν έχει ενημερωθεί  η Επιτροπή Πρωταθλήματος , η ομάδα θα μηδενίζεται.

Σε περίπτωση που Σωματείο αδυνατεί να εξασφαλίσει Κλειστό Γήπεδο  σαν έδρα του, οι αγώνες του θα τελούνται σε γήπεδα που θα ορίζονται από την Ε.Σ.Κ.Α.Κ.

Η   Ε.Σ.Κ.Α.Κ. έχει το  δικαίωμα  στα γήπεδα που θα δηλώσουν τα Σωματεία , να προσθέσει  και άλλα που πληρούν τους όρους της  διεξαγωγής των αγώνων του Πρωταθλήματος και στα οποία  θα ορίζονται  και θα τελούνται  αγώνες  Σωματείων, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν   να χρησιμοποιήσουν το γήπεδο της έδρας τους.

 

ΑΡΘΡΟ 34Ο  :  ΑΔΕΙΕΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

 

 1. Τα Σωματεία ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥΣ , η οποία χορηγείται  από τον Προϊστάμενο  της Διεύθυνσης Παιδείας Πολιτισμού & Αθλητισμού, τμήμα  Αθλητισμού,     της οικείας Περιφέρειας  στη οποία ανήκει το κάθε  Σωματείο, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
 2. Αντίγραφο της άδειας διεξαγωγής   των αγώνων  καθώς και το πρόγραμμα συναντήσεων, κοινοποιείται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην οικεία αστυνομική αρχή για τη λήψη αναγκαίων μέτρων ασφαλείας.

 

Οι αγώνες τελούνται με την έγκριση του Δ.Σ της Ε.Σ.Κ.Α.Κ., σύμφωνα με  το άρθρο 22 παρ 9 του Ν. 4049/23-2-12.

 

Το Σωματείο είναι υπεύθυνο μετά την έκδοση της άδειας τέλεσης αγώνων,  να υποβάλλει (αντίγραφο) στο Δήμο (Διοίκηση Γυμναστηρίου) και στην Αστυνομική Διεύθυνση που ανήκει ο Δήμος.

 

ΑΡΘΡΟ 35Ο  :  ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ  ΟΜΑΔΩΝ – ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑΣ

 

Τα  Σωματεία που αγωνίζονται  θα φορούν εμφανίσεις  σύμφωνα  με τους  Κανονισμούς  της Ε.Ο.Κ.

Τα Σωματεία  είναι υποχρεωμένα στις φανέλες των αθλητών και αθλητριών  να χρησιμοποιούν τους αριθμούς από 0 μέχρι 99 σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIBA και   στο πάνω δεξί μέρος  της φανέλας να υπάρχει το σήμα της Ομοσπονδίας. Οι αριθμοί θα πρέπει να είναι ευδιάκριτοι   και σε αντίθετο με τις στολές  χρώμα.

Δεν επιτρέπεται  η χρησιμοποίηση  του  ίδιου  αριθμού  από αθλητές/τριες  της αυτής ομάδας.

Η σύνθεση της ομάδας αποτελείται από 21 άτομα  (16 θέσεις  στην περιοχή του πάγκου διαθέσιμες για τα μέλη της ομάδας τα οποία αποτελούνται από τους αναπληρωματικούς  – ες  παίκτες-τριες και το staff   της ομάδας).

 

Η γηπεδούχος ομάδα  εμφανίζεται με ανοιχτόχρωμη εμφάνιση (προτιμάτε άσπρη) και κάθεται  αριστερά  της Γραμματείας και η φιλοξενούμενη ομάδα με σκουρόχρωμη  εμφάνιση και κάθεται  δεξιά της Γραμματείας. Στην παρουσίαση των ομάδων, όπου γίνεται, θα πρέπει  οι αθλητές – τριες να είναι ντυμένοι – ες το ίδιο (με εμφανίσεις ή warm up κλπ.)

 

ΑΡΘΡΟ 36Ο :  ΑΘΛΗΤΕΣ – ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Στα Πρωταθλήματα  δικαιούνται να πάρουν    μέρος  οι αθλητές/τριες που πληρούν  τις προϋποθέσεις  των διατάξεων του Νόμου 2725/1999  όπως τροποποιήθηκε και ισχύει  και του ‘Αρθρου 26 του Γενικού  Κανονισμού οργάνωσης και διεξαγωγής διοργανώσεων της Ε.Ο.Κ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές που  έχουν κάνει εγγραφή  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Ο.Κ και  έχουν εκτυπώσει το δελτίο τους καθώς κι την κάρτα υγείας  αθλητή, σύμφωνα με το άρθρο  16 του Ν 4479/2017 και την ΚΥΑ  των Υπουργών  και Υφυπουργού Αθλητισμού.

Κάθε Σωματείο δικαιούται να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι 12 Αθλητές – Αθλήτριες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο Φύλλο Αγώνος έως δώδεκα (12) αθλητών/τριών. Τα ως άνω ισχύουν για όλα τα Πρωταθλήματα  Ανδρών και  Γυναικών  που διοργανώνουν η Ε.Ο.Κ και η Ε.Σ.Κ.Α.Κ.

Στα πρωταθλήματα    Ανδρών   είναι  υποχρεωτική  η συμμετοχή  στο φύλλο αγώνα 2 ή 1 αθλητή  κάτω από  είκοσι ένα (21) ετών δηλαδή γεννηθείς  το έτος  2002 και νεότερος , εφόσον δηλώνεται  12αδα στο φύλλο αγώνος η 11αδα αντίστοιχα. Σε αντίθετη περίπτωση το σωματείο  θα δηλώνει 10άδα, χωρίς  να είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο  αγώνα αθλητών κάτω  των  21 ετών.

Στα πρωταθλήματα   Γυναικών   είναι  υποχρεωτική  η συμμετοχή  στο φύλλο αγώνα 2 ή 1 αθλήτριας  κάτω από  είκοσι ένα (21) ετών δηλαδή γεννηθείς  το έτος  2002 και νεότερες , εφόσον δηλώνεται  12αδα στο φύλλο αγώνος η 11αδα αντίστοιχα. Σε αντίθετη περίπτωση το σωματείο  θα δηλώνει 10άδα, χωρίς  να είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο  αγώνα αθλητριών κάτω  των  21 ετών.

Σε περίπτωση που η ως άνω διάταξη καταστρατηγηθεί από οιαδήποτε  σωματείο, το παράπτωμα στο οποίο υποπίπτει, χαρακτηρίζεται ως « αντικανονική συμμετοχή αθλητή» με όλες τις εντεύθεν συνέπειες που προβλέπονται στις ειδικές διατάξεις του  Γενικού Κανονισμού  Οργάνωσης και Διεξαγωγής Διοργανώσεων καθώς και στον Ειδικό Πειθαρχικό Κανονισμό της Ε.Ο.Κ.

 

Επισημαίνεται  ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 ν. 4726/2020  απαραίτητη  προϋπόθεση  για τη συμμετοχή των σωματείων στα ΕΘΝΙΚΑ  Πρωταθλήματα και  στις Τελικές Φάσεις  των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων ΕΦΗΒΩΝ  – ΝΕΑΝΙΔΩΝ – ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ είναι να έχουν εξασφαλίσει  την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση από τη Γ.Γ.Α. 

 

Επισημαίνεται ότι στην Προκριματική  και τελική φάση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, δικαίωμα συμμετοχής  θα έχουν αποκλειστικά και μόνο  δώδεκα (12) αθλητές -τριες   καθώς και δύο επιπλέον αθλητές /τριες για την περίπτωση της αντικατάστασης και στο φύλλο αγώνα εκάστου  αγώνα  θα δηλώνονται 12 από τους 14.

Εφιστάται ιδιαιτέρως η προσοχή ,ότι οι ηλικίες που αναφέρονται είναι δεσμευτικές και πρέπει  να συμμορφωθούν προς τις άνω διατάξεις, προκειμένου, σε αντίθετη περίπτωση να αποφευχθούν οι εκ των Κανονισμών και της παρούσης επιβαλλόμενες δυσμενείς  για τα Σωματεία  συνέπειες και κυρώσεις, μεταξύ των οποίων  και η μη συμμετοχή των Πρωταθλητών   στους αγώνες του οικείου Πανελληνίου Πρωταθλήματος (π.χ  Εφηβικού – Παιδικού –Νεανίδων – Κορασίδων.)

 

 ΑΡΘΡΟ 37Ο  :  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ

 

 1. Αγώνας, που διακόπηκε, συνέπεια της ακαταλληλότητας του γηπέδου ή  άλλων λόγων ανωτέρας  βίας ( π.χ.  διακοπής ηλεκτροφωτισμού, τραυματισμού διαιτητή κ.λ.π. )  συνεχίζεται  με απόφαση  της Επιτροπής Πρωταθλήματος από του χρονικού σημείου που συντελέσθηκε η διακοπή  διατηρουμένων  όλων των στοιχείων  που αναγράφονται  στο Φύλλο Αγώνα (π.χ.  σκορ , φάουλ , ταϊμ – άουτ , αποβολές  αθλητών, μη επιτρεπομένης της αναπλήρωσής τους κ.λ.π. )

Ο αγώνας αυτός  θα  πρέπει  να  επαναληφθεί   την επόμενη ημέρα στο ίδιο γήπεδο. Αν αυτό δεν είναι δυνατό,  η ημέρα   διεξαγωγής  του ορίζεται  από την Οργανωτική Επιτροπή, το ταχύτερο δυνατόν.

 1. Αν αγώνας διακοπεί συνέπεια επεισοδίων που δημιουργήθηκαν από τους αθλητές, παράγοντες ή οπαδούς  της μιας ή και των δύο ομάδων, υπεύθυνο για την διακοπή , θεωρείται  το ή και τα δύο υπαίτια  σωματεία.
 2. Στις περιπτώσεις της  προηγούμενης  παραγράφου, ο διαιτητής υποχρεούται:

α)  να αναγράψει στο Φύλλο Αγώνα την υπαίτια της διακοπής ομάδας

β) να κατακυρώσει τον αγώνα υπέρ  της αντίπαλης ομάδας, με αποτέλεσμα αυτό της στιγμής  της διακοπής , αν αυτό ήταν υπέρ  της ομάδας , υπέρ  της οποίας κατακυρώνεται ο αγώνας.

γ) να κατακυρώσει τον αγώνα , με σκορ 20 – 0  υπέρ της αντίπαλης ομάδας, εφόσον το αποτέλεσμα ήταν  υπέρ  της υπαίτιας  της διακοπής ομάδας, η οποία και μηδενίζεται.

 1. Στην περίπτωση ισοβαθμίας  της ομάδας, υπέρ της οποίας   κατακυρώθηκε  αγώνας  με την διαδικασία  που προβλέπεται  στην παράγραφο  3  γ  του άρθρου αυτού, το αποτέλεσμα  του διακοπέντος αγώνα δεν θα υπολογίζεται, αλλά  θα διεξάγεται με απόφαση της Επιτροπής πρωταθλήματος  αγώνας  ή αγώνες κατάταξης  με την ή τις ομάδες,  που ισοβάθμισαν   μαζί της,  εξαιρουμένης   της περίπτωσης  κατά την οποία  ισοβαθμούν  οι ομάδες του  διακοπέντος ή μη τελεσθέντος αγώνα.
 2. Αν υπαίτιες της διακοπής θεωρηθούν  και οι δύο ομάδες, δεν  κατακυρώνεται

υπέρ μιας , αλλά  μηδενίζονται και  οι δύο ομάδες.

 

Μη προσέλευση ή αποχώρηση ομάδας:

 1. Στην περίπτωση μη προσέλευσης  ή αποχώρησης  ομάδας , για οποιοδήποτε λόγο, πριν ή κατά τη διάρκεια  του αγώνα, αυτός κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας, με  το αποτέλεσμα και τις συνέπειες  που προβλέπουν οι Κανονισμοί.
 2. Η κατακύρωση  του αγώνα για όλες  τις αναφερόμενες περιπτώσεις , πρέπει   να γίνει  από τον Α ‘ διαιτητή , στο φύλλο  Αγώνα . Αν ο διαιτητής  δεν  αναγράψει στο Φύλλο Αγώνα,  όπως  οφείλει υπέρ ποιας  ομάδας  κατακυρώνεται  ο αγώνας  και σε βάρος ποιας το διέκοψε, υποχρεούται να αναφέρει  στην έκθεσή του, τους λόγους για  τους οποίους έλαβε  αυτή την απόφαση.
 3. Τα έξοδα  διαιτησίας του αγώνα που δεν πραγματοποιήθηκε, πρέπει να

καταβληθούν  εντός  της εβδομάδας. Σε περίπτωση  που  δεν

καταβληθούν,  δεν ορίζεται Διαιτησία  στα επόμενα παιχνίδια και θα

μηδενίζεται  η  ομάδα που δεν κατέβαλε τις οφειλές της.

Στις ανωτέρω  περιπτώσεις, σχετικά με την κατακύρωση ή μη  ενός

αγώνα  αποφασίζει  το Δ.Σ  της Ε.Σ.Κ.Α.Κ..

 

ΑΡΘΡΟ 38Ο  :  ΑΝΑΒΟΛΗ  ΑΓΩΝΩΝ

 

Αναβολή αγώνα  είναι δυνατή μόνον σε περίπτωση  που τούτο προβλέπεται από τον Γενικό Κανονισμό Οργάνωσης και Διεξαγωγής Διοργανώσεων.

Για την αναβολή  των αγώνων ισχύουν όσα ορίζονται από το Άρθρο 50 του Κανονισμού Πρωταθλημάτων  της Ε.Ο.Κ.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που  η αναβολή οφείλεται σε υπαιτιότητα σωματείου (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά ακαταλληλότητα γηπέδου, αντικατάσταση της μπασκέτας κ.λ.π.) , όλα τα έξοδα βαρύνουν αποκλειστικώς  το υπαίτιο σωματείο.

Η Επιτροπή Διοργανώσεων Πρωταθλημάτων επιλαμβάνεται των ως άνω περιπτώσεων και καταλογίζει  με απόφασή της τα  έξοδα  στο υπαίτιο σωματείο.

Για την διακοπή των αγώνων  ισχύουν  όσα  ορίζονται  από τις οδηγίες  της Ε.Ο.Κ., σχετικές  με την  εφαρμογή  της διάταξης του  άρθρου  46, του Κανονισμού  Πρωταθλημάτων της Ε.Ο.Κ.

Σε περίπτωση που Εθνική Πολιτική ομάδα ή Μικτή απασχολεί  αθλητές, που μετέχουν στα πρωταθλήματα, το Δ .Σ της Ε.Σ.Κ.Α.Κ. έχει το δικαίωμα  να μην αναβάλλει  όλους τους αγώνες   της συγκεκριμένης  αγωνιστικής  ημέρας, αλλά μόνο  όσους αγώνες  είναι απαραίτητο  και που θα τελεστούν  στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα  προβλέπονται από τους Κανονισμούς.

Σε περίπτωση  που αναβληθεί  ή διακοπεί αγώνας λόγω καιρικών συνθηκών  ( βροχής – χιονιού – θαλάσσης  κ.λ.π.), ο επαναληπτικός αγώνας σ΄αυτές τις περιπτώσεις,  θα γίνεται  σε κλειστό γήπεδο που θα ορίζει η Επιτροπή Πρωταθλήματος μετά από  συνεννόηση με τον υπεύθυνο του Γηπεδούχου  σωματείου.

Σε περίπτωση  που ομάδα λόγω καιρικών συνθηκών, δε μπόρεσε να φθάσει στο γήπεδο της αντίπαλης  ομάδας για λόγους αποδεδειγμένους, εφόσον έχει  τηρηθεί  ο χρόνος ασφαλείας για κάθε  εμπόδιο κατά τη διαδρομή, ώστε η παρουσία  στον αγωνιστικό χώρο να είναι έγκαιρη, θα πρέπει   να προσκομίσει  εντός 48 ωρών  τα παρακάτω δικαιολογητικά :

 • Βεβαίωση της Αστυνομίας της περιφέρειας που θα  βεβαιώνει  τους  λόγους  της υποχρεωτικής  καθυστέρησης, λόγω καιρικών και άλλων συνθηκών.
 • Βεβαίωση από την Διεύθυνση Τεχνικών  Υπηρεσιών  της  Νομαρχίας  ή ΔΕΚΕ , της  περιφέρειας , ανάλογα  με  την τοποθεσία  και  διαδρομή  που θα  χρησιμοποιήσει ο Σύλλογος  και
 • Βεβαίωση της Διοίκησης Τροχαίας  του Νομού για την διακοπή  ή εμπόδιση της μετακίνησης.

 

ΑΡΘΡΟ 39Ο :  ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

 

Σωματείο που δήλωσε  συμμετοχή στα πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών  και δεν προσήλθε  στον αγωνιστικό  χώρο σε δύο (02) προγραμματισμένες συναντήσεις συνεχόμενες ή μη, θα μηδενίζεται  στους υπόλοιπους  αγώνες, θα  διακόπτεται  η συμμετοχή του  από το πρωτάθλημα, θα  υποβιβάζεται και θα διακόπτεται  η οικονομική  του   επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,  εφόσον υπάρχει.

Στις κατηγορίες Εφήβων – Παίδων- Νεανίδων –Κορασίδων,  σε περίπτωση που μια ομάδα δεν προσήλθε  στον αγωνιστικό  χώρο σε δύο (02) προγραμματισμένες συναντήσεις συνεχόμενες ή μη, θα μηδενίζεται  στους υπόλοιπους  αγώνες και θα  διακόπτεται  η συμμετοχή της   από το πρωτάθλημα.

 

ΑΡΘΡΟ 40Ο :   ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ  – ΕΦΕΣΕΙΣ

 

Οι ενστάσεις  που υποβάλλονται ,  για τα πρωταθλήματα αρμοδιότητας της Ε.Σ.Κ.Α.Κ.  εκδικάζονται ως εξής:

α)  Για τις  ενστάσεις  κακής εφαρμογής των Κανονισμών Παιδιάς αρμοδιότητα έχουν τα δικαιοδοτικά όργανα που προβλέπονται στον ισχύοντα Κανονισμό Διαιτησίας, τα οποία λειτουργούν στα πλαίσια  της Ομοσπονδίας και συγκροτούνται όπως ο Νόμος ορίζει,

β) για τις λοιπές ενστάσεις   η αρμοδιότητα  ανήκει στο πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του άρθρου 119 παρ. 2β του ν. 2725/1999 για τις περιπτώσεις που αναφέρονται  στο άρθρο αυτό , ενώ για τις άλλες περιπτώσεις,  στην Επιτροπή Διοργανώσεων Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Κ.Α.Κ. που εισηγείται σχετικά στο Δ.Σ.

Η Αρμοδιότητα της εκδίκασης  των ενστάσεων ανήκει, αναλογικά και σύμφωνα με τα όσα  ορίζουν  τα εδάφια της προηγούμενης παραγράφου , στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ενστάσεις  κακής εφαρμογής Κανονισμών Παιδιάς) και στην Επιτροπή Πρωταθλήματος  για τις άλλες ενστάσεις(΄ Αρθρο 4& 5 Πειθαρχικός Κανονισμός Ε.Ο.Κ.)

Κατά των αποφάσεων  του άνω Δικαιοδοτικού Οργάνου δύναται  να ασκηθεί προσφυγή  ενώπιον του ΑΣΕΑΔ σύμφωνα με τη  διάταξη του άρθρου  121 του Ν. 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. (Αρθρο 6 Πειθαρχικός Κανονισμός Ε.Ο.Κ.)

Οι ενστάσεις  υποβάλλονται  σύμφωνα  με όσα ορίζει  Το Άρθρο 54  του  Κανονισμού Πρωταθλημάτων , πρέπει δε να υποστηριχθούν  με έγγραφο  υπόμνημα  εντός σαράντα οκτώ (48)  ωρών   από   τη τέλεση  του αγώνα  και να συνοδεύονται  από το σχετικό παράβολο  των εκατόν πενήντα ( 150,00)  ευρώ, που καταβάλλονται στην ‘Ενωση.

Τα  Φυσικά ή νομικά πρόσωπα (αθλητές ή σωματεία) που μετέχουν με οποιοδήποτε  τρόπο στους διεξαγόμενους  αγώνες συμφωνούν, αποδέχονται και καθιστούν ως Διοικητικά όργανα για την επίλυση των μεταξύ τους κάθε φύσης διαφορών μόνο  τα προβλεπόμενα από το Νόμο ή τους οικείους Κανονισμούς δικαιοδοτικά  όργανα ή Επιτροπές.

Η Δήλωση συμμετοχής δεσμεύει  επίσης τους αθλητές , τους προπονητές και τα μέλη των σωματείων  χωρίς  να απαιτείται ιδιαίτερη  συμφωνία μεταξύ αυτών και της ‘Ενωσης.

Απαγορεύεται ρητά κάθε προσφυγή στα πολιτικά Δικαστήρια. Σε  περίπτωση που  το σωματείο  προσφύγει στα Πολιτικά Δικαστήρια για θέμα ερμηνείας του κανονισμού ή  της   παρούσας Μ Η Δ Ε Ν Ι Ζ Ε Τ Α Ι  και Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Ε Τ Α Ι από  όλα τα ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ της  επόμενης περιόδου, στα οποία συμμετέχει.

 

ΑΡΘΡΟ  41Ο :  ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ   –   ΚΥΡΩΣΕΙΣ

 

 1. Τα σωματεία που αγωνίζονται  υπόκεινται στις κυρώσεις που

προβλέπονται  από  τους Κανονισμούς  Πρωταθλημάτων, οι δε Διοικητικοί

& υπόλοιποι  παράγοντες  και αθλητές  σωματείων, καθώς  και οι

προπονητές ,  στις κυρώσεις  που προβλέπονται από τους ισχύοντες

ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ και από τις ισχύουσες διατάξεις  των κανονισμών

της Ε.Ο.Κ.

 

 1. Ομάδα , η οποία θα αποχωρήσει από το Πρωτάθλημα κατά την διάρκεια

της αθλητικής  περιόδου υπόκεινται στις κυρώσεις  του άρθρου 47, παρ.1

και 2 καθώς και των υποπαραγράφων αυτών, των Κανονισμών  της Ε.Ο.Κ.

 

 1. Το Δ.Σ της Ε.Σ.Κ.Α.Κ., δικαιούται  να χρησιμοποιήσει Διαιτητές ή Κριτές

άλλων Συνδέσμων, εφόσον τούτο κριθεί σκόπιμο, εξαιτίας επεισοδίων που

προκάλεσαν  αθλητές, προπονητές ή φίλαθλοι σωματείων εις  βάρος

Διαιτητών ή Κριτών. Το υπαίτιο  σωματείο  υποχρεούται  τουλάχιστον

σαράντά (48) ώρες πριν  την τέλεση του αγώνα  στον οποίο έχουν οριστεί

Διαιτητές άλλων Συνδέσμων, να καταβάλλει τα έξοδα μετακίνησης στην

Επιτροπή Πρωταθλήματος  , διαφορετικά  ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ.

 

 1. Σε περίπτωση τιμωρίας του γηπέδου – έδρας της ομάδας, η τιμωρούμενη

ομάδα εκτίει την ποινή της , σύμφωνα  με όσα  ορίζονται  στο άρθρο 82, του

Πειθαρχικού Δικαίου Σωματείων, του Κανονισμού Πρωταθλημάτων της

Ε.Ο.Κ

 

 1. Επειδή η ποινή της διεξαγωγής αγώνων  κεκλεισμένων  των θυρών αποτελεί

στην ουσία ποινή σε βάρος του αθλήματος, επειδή είναι  όλως αντίθετο προς

τις αρχές και τις αξίες αλλά και το  αντικείμενο  του αθλητισμού η διεξαγωγή

αγώνων  χωρίς  την παρουσία φιλάθλων,   η ποινή αυτή  στις περιπτώσεις

ποινών  πάνω από 1 αγωνιστική,  αντικαθίσταται με την ποινή της

διεξαγωγής αγώνων εκτός  έδρας της γηπεδούχου ομάδας και  συγκεκριμένα:

α)  Στις  περιπτώσεις των παρ. β,γ,δ  του  άρθρου 82 Γ. , στις περιπτώσεις       υποτροπής καθώς και στην παρ. 7 στο κεφάλαιο  περί ομαδικών ύβρεων  και  συνθημάτων, η ποινή  της διεξαγωγής  αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, αντικαθίσταται με την ποινή της διεξαγωγής των αγώνων   εκτός έδρας της  τιμωρούμενης ομάδας, σε απόσταση  150 χιλιομέτρων από αυτήν.

 

 β)Τα έξοδα μετακίνησης  των ομάδων ,των διαιτητών, κομισάριου και  των  μελών της γραμματείας, βαρύνουν το τιμωρούμενο αθλητικό  σωματείο.

 

 

ΑΡΘΡΟ 42Ο   :  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  –  ΚΑΤΑΤΑΞΗ – ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ

Α )  Βαθμολογία

 1. Για την βαθμολογία των Σωματείων ισχύουν όσα ορίζει το ‘Αρθρο  13  του Γενικού    Κανονισμού    Οργάνωσης  και Διεξαγωγής Διοργανώσεων  της Ε.Ο.Κ. (2 βαθμοί για τη νίκη , 1 βαθμός για την ήττα – συμπεριλαμβανομένου και αγώνα που χάθηκε από ομάδα που απέμεινε με λιγότερους των δύο (02) παικτών – τριών / άρθρο 21 Κανονισμών Παιδιάς  –    και 0 βαθμοί για αγώνα που χάθηκε από υπαιτιότητα).

2. Για την κατάταξη ισχύει το άρθρο 14,  σε συνδυασμό με  τις διατάξεις του άρθρου  36 του Γενικού Κανονισμού οργάνωση; Και διεξαγωγής διοργανώσεων της Ε.Ο.Κ .

 

Σε περίπτωση  ισοβαθμίας :

α)   Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν  είναι  δύο (02), τότε λαμβάνονται  υπόψη οι

βαθμοί  από τους  μεταξύ τους αγώνες (νίκες – ήττες – μηδενισμοί).

Αν οι ομάδες έχουν το ίδιο σύνολο βαθμών,  τότε  λαμβάνεται υπόψη η

διαφορά πόντων (goal average) στους  μεταξύ τους αγώνες.

β)   Αν  συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε  λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής   πόντων

(goal average)   σε   όλους   τους αγώνες   τους   στον όμιλο που

συμμετείχαν.

γ)   Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν  είναι  περισσότερες  από δύο (02), τότε

καταρτίζεται  βαθμολογικός πίνακας με τους  βαθμούς που συγκέντρωσαν

οι   ομάδες  που ισοβαθμούν, στους μεταξύ  τους  αγώνες και με βάση τον

πίνακα αυτό γίνεται  η μεταξύ τους κατάταξη.

δ)   Αν όμως από τον παραπάνω πίνακα  προκύψει νέα  ισοβαθμία , τότε για τις

ομάδες που συνεχίζουν να  ισοβαθμούν , λαμβάνεται υπόψη o συντελεστής

πόντων ( goal average ) στους μεταξύ τους αγώνες.

ε)   Αν  παρά ταύτα συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη ο

συντελεστής  πόντων (  goal average) σε όλους τους αγώνες  τους στον όμιλο

που συμμετείχαν.

στ) Σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας  και αφού μετά την εφαρμογή  των

παραπάνω κριτηρίων η ισοβαθμία  περιοριστεί μόνο σε δύο ομάδες, τότε

αυτόματα εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων   α και  β.

Αν η ισοβαθμία αφορά  περισσότερες  των δύο ομάδων, τότε

επαναλαμβάνεται η  διαδικασία  της παραγράφου γ.

Ο  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ  ΠΟΝΤΩΝ ( GOAL AVERAGE )  ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΩΝ        ΠΟΥ  ΠΕΤΥΧΕ Η ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το ‘Αρθρο 23 – παρ.B περιπτ. δ,του Πειθαρχικού Κανονισμού της Ε.Ο.Κ,  τα αποτελέσματα των αγώνων που έδωσε Ομάδα που υποβιβάστηκε, λόγω μη προσέλευσης σε δύο (02) αγώνες ή αποχώρησες  από την συνέχεια του Πρωταθλήματος, στην περίπτωση που η αποχώρηση και ο συνεπεία αυτής υποβιβασμός της υπαίτιας ομάδας συντελεστεί τόσο μετά  τη λήξη  του πρώτου γύρου όσο και καυτά  τη διάρκεια του δεύτερου γύρου  του εκάστοτε Πρωταθλήματος και έως τη λήξη αυτού, παραμένουν ισχυρά και λαμβάνονται ισχυρά και λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα της αγωνιστικής  περιόδου. Οι εναπομείναντες αγώνες της ομάδας  αυτής μέχρι την λήξη του Πρωταθλήματος θεωρούνται ότι διεξήχθησαν και κατακυρώνονται υπέρ των αντιπάλων ομάδων με αποτέλεσμα 20 – 0.

 

Στις  περιπτώσεις διπλών αγώνων  αν υπάρχει ισοπαλία (νίκες-ήττες- πόντοι) και  δεν υπάρχει διαφορά πόντων στον πρώτο και δεύτερο αγώνα  για την ανάδειξη του νικητή, θα παίζεται υποχρεωτικά παράταση στον δεύτερο αγώνα μέχρι η διαφορά πόντων να μην είναι ίδια   και να υπάρχει νικητής.

 

ΑΡΘΡΟ 43Ο :  ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ  ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ   ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

Οι υποχρεώσεις  και τα δικαιώματα  των αγωνιζομένων σωματείων, καθορίζονται με τις διατάξεις  των κανονισμών της Ε.Ο.Κ..

Τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών Ανδρών και Α1 Κατ. Ανδρών (Τοπικό), πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν και στα πρωταθλήματα Παίδων ή Εφήβων.  Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από το αντίστοιχο Εθνικό Πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν.

Τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών Γυναικών , πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν  σε ένα από τα  Πρωταθλήματα Κορασίδων ή Νεανίδων .  Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από το αντίστοιχο Εθνικό Πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν..

 

Σε περίπτωση που αθλητής κληθεί στο κλιμάκιο της Μικτής  και δεν προσέλθει  αδικαιολόγητα, δεν δύναται να αγωνιστεί με την ομάδα του στις επόμενες οκτώ (08) ημερολογιακές ημέρες μετά  τους αγώνες  του κλιμακίου. Σε περίπτωση  υποτροπής θα διπλασιάζεται η ποινή σε δεκαέξι ημερολογιακές  ημέρες κ.ο.κ.

Οι αγώνες όλων των πρωταθλημάτων θα διεξάγονται ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ  & ΚΥΡΙΑΚΗ και εφόσον   θα παραστεί ανάγκη, θα διεξάγονται και δεύτερη  φορά την εβδομάδα, για την έγκαιρη περάτωση των πρωταθλημάτων. Το Σωματείο  που  μετακινείται υποχρεούται να  είναι  εμπρόθεσμα  και στην καθιερωμένη  ώρα έναρξης στο γήπεδο τέλεσης, με δική του ευθύνη και ανεξάρτητα από το μέσο μετακίνησής του.

Διευκρινίζεται  ότι  οτιδήποτε αφορά στα δελτία ταυτότητας Αθλητών – Αθλητριών, αναφέρεται  στο ‘Αρθρο  27 Γενικών Κανονισμών Οργάνωσης και διεξαγωγής  διοργανώσεων  της Ε.Ο.Κ, πλην του χρόνου  ισχύος  των Δελτίων Υγείας του, που εφαρμογή έχει  το άρθρο 33 παρ. 9 του Ν. 2725/1999, ( ισχύς ενός έτους).

Η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών πρέπει να γίνεται από ιατρούς ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥΣ  μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών , Περιφερειακών , Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, Υγειονομικών Στρατιωτικών Μονάδων, καθώς και ιατρούς  του ιδιωτικού  τομέα κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα.

 

Ταυτόχρονα μπορεί να θεωρηθεί και από ιατρούς  λοιπών ειδικοτήτων, αφού λάβουν σχετική πιστοποίηση από το Εθνικό  Κέντρο Αθλητικών  Ερευνών (ΕΚΑΕ)

Υποχρεούνται όλα τα Σωματεία, να διαθέτουν  δύο (02)  επιτραπέζια  χρονόμετρα μπάσκετ , για τις περιπτώσεις βλάβης  των ηλεκτρονικών χρονόμετρων  που διαθέτουν τα γήπεδα.

Σε περίπτωση βλάβης  του ηλεκτρονικού χρονόμετρου  και  εφόσον  το  γηπεδούχο  σωματείο  στερείται  των επιτραπέζιων  χρονόμετρων και  ο αγώνας δεν  πραγματοποιηθεί ,  το γηπεδούχο σωματείο μηδενίζεται.

 

ΑΡΘΡΟ 44Ο :  ΚΑΛΥΨΗ  ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

 

          Το Γηπεδούχο  Σωματείο είναι  υποχρεωμένο  να έχει για τη διεξαγωγή του αγώνα , είτε γιατρό, είτε διασώστη από το Ε.Κ.Α.Β ή τον Ερυθρό Σταυρό.

Σε περίπτωση απουσίας των παραπάνω από το γήπεδο  έως  και 30 λεπτά  μετά την προκαθορισμένη έναρξη του αγώνα, ο αγώνα, ο αγώνας  θα αναβάλλεται και θα ορίζεται εκ νέου σε σύντομο  χρονικό διάστημα από την αρμόδια Επιτροπή Πρωταθλημάτων.

Στο Γηπεδούχο Σωματείο (υπαίτιο), θα επιβάλλεται πρόστιμο 300,00, το οποίο θα καταβάλλεται στο ταμείο της ‘Ενωσης  πριν από την  τέλεση του αναβληθέντος αγώνα, διαφορετικά το σωματείο θα μηδενίζεται στο συγκεκριμένο αγώνα.

Σε περίπτωση μετακίνησης ομάδας από άλλη πόλη  και αναβληθεί  ο αγώνας λόγω   απουσίας είτε γιατρού, είτε διασώστη, είτε πιστοποιημένου  προσωπικού στις πρώτες  βοήθειες από το ΕΚΑΒ ή τον Ερυθρό σταυρό, τα έξοδα  μετακίνησης του φιλοξενούμενου βαραίνουν το υπαίτιο σωματείο. Το αντίτιμο θα καταβάλλεται στην ‘Ενωση  προκειμένου να  αποδοθεί  στο σωματείο , πριν την επανάληψη  του παιχνιδιού, διαφορετικά θα μηδενίζεται  στο συγκεκριμένο αγώνα.   

 

AΡΘΡΟ  45Ο :  ΔΕΛΤΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ

 

Διευκρινίζεται  ότι  οτιδήποτε αφορά στα δελτία ταυτότητας Αθλητών – Αθλητριών, αναφέρεται  στο ‘Αρθρο  27 Γενικών Κανονισμών Οργάνωσης και διεξαγωγής  διοργανώσεων  της Ε.Ο.Κ, πλην του χρόνου  ισχύος  των Δελτίων Υγείας του, που εφαρμογή έχει  το άρθρο 33 παρ. 9 του Ν. 2725/1999, ( ισχύς ενός έτους).

Τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να  κάνουν την  εγγραφή τους  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Ο.Κ και  να εκτυπώσουν  το δελτίο  καθώς και την κάρτα υγείας  αθλητή, σύμφωνα με το άρθρο  16 του Ν 4479/2017 και την ΚΥΑ  των Υπουργών  και Υφυπουργού Αθλητισμού.

 

ΑΡΘΡΟ  46ο :     ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ   ΟΡΟΙ

 

Οι οικονομικές υποχρεώσεις των σωματείων απέναντι στην Ε.Ο.Κ καθορίζονται  από τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 του Καταστατικού  της Ε.Ο.Κ.

Οι δαπάνες για τις μετακινήσεις των Σωματείων για όλα τα πρωταθλήματα βαρύνουν  το σωματείο.

Η κάλυψη των εξόδων Διαιτητών – Κριτών – Κομισαρίων – Γυμνασιαρχών και Παρατηρητών θα γίνονται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία και όπως ορίζουν οι  Κανονισμοί  της Ε.Ο.Κ.

Στα πρωταθλήματα  ΑΝΔΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ ,  τα έξοδα  διαιτησίας και Γραμματείας των αγώνων θα καλύπτονται  από τα διαγωνιζόμενα σωματεία  πριν την έναρξη του αγώνα, σύμφωνα με το εξοδολόγιο της  Ένωσης.

Σε περίπτωση  που σωματείο δεν  καταβάλει το ποσό που του αναλογεί, δεν θα διεξάγεται ο αγώνας και θα κατακυρώνεται σε βάρος του υπαίτειου σωματείου.

Για τα αναπτυξιακά  πρωταθλήματα και τουρνουά  αγωνιστικής περίοδου  2022 –2023, (ΕΦΗΒΩΝ – ΠΑΙΔΩΝ- ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ – ΜΙΝΙ ΑΓΟΡΙΩΝ – ΠΡΟΜΙΝΙ – ΝΕΑΝΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ- ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ & ΜΙΝΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ) τα έξοδα  διαιτησίας και Γραμματείας των αγώνων θα καλύπτονται  από τα διαγωνιζόμενα σωματεία  πριν την έναρξη του αγώνα, σύμφωνα με το εξοδολόγιο της  Ένωσης  και θα καταχωρούνται σε καταστάσεις ώστε το ποσά  να επιστραφούν  από την Ε.Ο.Κ  στους συλλόγους , σύμφωνα με την απόφαση  της Ε.Ο.Κ

Οι ανώτατες αμοιβές στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα θα αποφασιστούν και   θα καταβάλλονται  από την Ε.Ο.Κ. ,

Σε περίπτωση  που σωματείο δεν  καταβάλει το ποσό που του αναλογεί, δεν θα διεξάγεται ο αγώνας και θα κατακυρώνεται σε βάρος του υπαίτειου σωματείου.

 

Σωματείο  που αγωνίζεται  εκτός έδρας και δεν κατέβει  να αγωνιστεί χωρίς να ειδοποιήσει  έγκαιρα, 48 ώρες πριν τη διεξαγωγή του αγώνα,  την Επιτροπή Πρωταθλήματος , θα επιβαρύνεται  με τα έξοδα διεξαγωγής  του αγώνα.

 

ΑΡΘΡΟ 47Ο :  ΕΠΑΘΛΑ   –  ΒΡΑΒΕΙΑ

Εφόσον υπάρχει οικονομική δυνατότητα,  η  Ε.Σ.Κ.Α.Κ. θα απονείμει έπαθλα και βραβεία.

Στον πρωταθλητή  σε κάθε Κατηγορία, θα απονεμηθεί Κύπελλο και   δώδεκα (12)  χρυσά  μετάλλια για τους αθλητές – τριες.

Στις δευτεραθλήτριες ομάδες θα απονεμηθούν δώδεκα (12) αργυρά  μετάλλια.

Στις τριταθλήτριες  ομάδες  θα απονεμηθούν   δώδεκα (12) χάλκινα  μετάλλια.

 

ΑΡΘΡΟ 48Ο : ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ – ΚΡΙΤΕΣ – ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Οι Διαιτητές, Κριτές & Κομισάριοι  των αγώνων ορίζονται από την ΚΕΔ/  Ε.Σ.Κ.Α.Κ.

Η Κ.Ε.Δ  χρησιμοποιεί  Διαιτητές εν ενεργεία του Συνδέσμου Ανατολικής Πελοποννήσου.

Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται από τους υπάρχοντες διαιτητές μπορεί να χρησιμοποιήσει διαιτητές μη εν ενεργεία,  Καθηγητές Φυσικής Αγωγής που έχουν την ειδικότητα στο άθλημα της Καλαθοσφαίρισης &  παλαιούς αθλητές  Καλαθοσφαίρισης .

Το Δ.Σ της  Ε.Σ.Κ.Α.Κ., δικαιούται  να χρησιμοποιήσει Διαιτητές  ή Κριτές άλλων Συνδέσμων, σε περίπτωση που δεν μπορούν να καλύψουν  τις ανάγκες οι διαιτητές του Συνδέσμου μας αλλά και σε κάθε περίπτωση που  κριθεί σκόπιμο εξαιτίας επεισοδίων που προκάλεσαν  αθλητές, προπονητές ή φίλαθλοι σωματείου, εις βάρος Διαιτητών ή Κριτών  ή αποχής των Διαιτητών του Συνδέσμου .

Σε περιπτώσεις αγώνων ΜΠΑΡΑΖ οποιαδήποτε κατηγορίας, τα έξοδα Διαιτητών- Γραμματείας και Ιατρού , θα επιβαρύνουν και τα δύο σωματεία.

Στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα  (ΕΦΗΒΩΝ – ΠΑΙΔΩΝ – ΝΕΑΝΙΔΩΝ- ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ) θα ορίζονται 2 διαιτητές και 2 κριτές.

Στα αναπτυξιακά μικρότερων  κατηγοριών ( ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ – ΜΙΝΙ ΑΓΟΡΙΩΝ – ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ – ΜΙΝΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ )  θα ορίζεται 1 διαιτητής και 1 κριτής.

 

ΑΡΘΡΟ 49Ο : ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΑΓΩΝΩΝ

Η Γραμματεία αγώνων θα ορίζεται από  την Επιτροπή της Κ.Ε.Δ, με επίσημους Κριτές.

΄Οπου  δεν ορίζεται  Γραμματεία αγώνων,  η Γραμματεία  θα αποτελείται από δύο (02) μέλη  του Γηπεδούχου  Σωματείου και ένα (01) μέλος της  φιλοξενούμενης ομάδας υποχρεωτικά.

Σε περίπτωση  που το Γηπεδούχο Σωματείο  δεν έχει Γραμματεία,  θα ενημερώνει την Επιτροπή Πρωταθλήματος  48 ώρες  πριν την έναρξη του αγώνα, για να ορίσει επίσημους Κριτές και  θα επιβαρύνεται  το Γηπεδούχο Σωματείο τα έξοδα Γραμματείας.

Εάν δεν εφαρμοστούν τα ανωτέρω, το γηπεδούχο σωματείο θα μηδενίζεται και δεν θα γίνεται ο αγώνας.

 

Σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί Γραμματεία και δεν υπάρχουν οι εκπρόσωποι Γραμματείας και των δύο συλλόγων, θα μηδενίζονται και οι δύο σύλλογοι.

 

ΑΡΘΡΟ  50Ο :  ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Υπενθυμίζονται στα  Σωματεία  οι διατάξεις εφαρμογής του  Νέου  Αθλητικού Νόμου  2725/1999 και του Νόμο 4726/2020 Περί  Προπονητών.

 

Τα Σωματεία  στην Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ,  υποχρεούνται πριν την έναρξη των αγώνων να  καταθέτουν στα  οριζόμενα για τον έλεγχο όργανα, το δελτίο ταυτότητας Σ.Ε.Π.Κ των προπονητών –τριών, (σύμφωνα με τον ισχύοντα αθλητικό νόμο και την ισχύουσα διάταξη κανονισμών προπονητών καλαθοσφαίρισης, άρθρο 4) ώστε να αναγραφούν  στο φύλλο αγώνα και να έχουν δικαίωμα να ασκήσουν τα καθήκοντα του Προπονητή.

Στην  Α1  Κατηγορία Ανδρών δεν επιτρέπεται  να δηλώνεται  παράγοντας  ως προπονητής , όταν δεν έχει άδεια  άσκησης  επαγγέλματος προπονητή.

 

Οι προπονητές  των ομάδων  έχουν υποχρέωση  να ασκούν τα καθήκοντά  τους  κατά τη διάρκεια  των αγώνων  με  τρόπο  απόλυτα νόμιμο,  σύμφωνο  με το αθλητικό πνεύμα,  τον ρόλο  και την αποστολή  τους στον χώρο, αποφεύγοντας  ενέργειες που προκαλούν  την βίαιη  αντίδραση  των θεατών  και την  δημιουργία  επεισοδίων, που δυσφημούν  το άθλημα.

         

Η συμμετοχή του Προπονητή και ως παίκτη, είναι ασυμβίβαστο από τους Κανονισμούς της Ε.Ο.Κ.

 

ΑΡΘΡΟ  51Ο :ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ(ΠΑΝΔΗΜΙΑ – ΕΠΙΔΗΜΙΑ κ.λ.π)

Εφόσον η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας, συνεχίσει την εφαρμογή   περιορισμών για την πρόληψη  έναντι του κορονοϊού  covid-19, οι  αγώνες θα διεξάγονται σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο Αγώνων Καλαθοσφαίρισης , όπως αυτό ισχύει.   

Σε περιπτώσεις αιτημάτων αναβολής των σωματείων για λόγους ανωτέρας βίας, συνέπεια, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, πανδημίας ή επιδημίας, η Επιτροπή  Διοργανώσεων  Πρωταθλημάτων  δύναται  να ζητάει κατά τη διακριτική της ευχέρεια από τα σωματεία, όλα τα έγγραφα που κρίνει ότι δύνανται να δικαιολογούν  πλήρως το τυχόν υποβληθέν προς αυτή αίτημα για αναβολή ή ματαίωση  του αγώνα.

Επίσης η Επιτροπή Διοργανώσεων Πρωταθλημάτων  έχει το δικαίωμα να  ορίζει για το θέμα της απόδειξης του  λόγου της αναβολής, άλλη διαδικασία με  ανεξάρτητους φορείς, ώστε να επιβεβαιώνει πλήρως το αίτημα εκάστου σωματείου.

 

ΑΡΘΡΟ  52Ο  :  ΚΩΔΙΚΑΣ  ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Ε.Ο.Κ  εφαρμόζεται σε όλα τα μέλη, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, της Ομοσπονδίας, κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και παράγοντα του αθλήματος της Καλαθοσφαίρισης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο και συγκεκριμένα :

α)  Στον Πρόεδρο και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης σε όλο το προσωπικό αυτής , στα μέλη των οργάνων της (λ.χ Επιτροπές) και σε κάθε εξωτερικό συνεργάτη αυτής.

β)Στις Καλαθοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, το Τμήμα Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών   (Τ.Α.Κ.)  εφόσον υπάρχουν τα αθλητικά σωματεία  τους Προέδρους και  τα μέλη Διοίκησης αυτών, τους αθλητές και το προσωπικό  τους καθώς και σε κάθε  εξωτερικό συνεργάτη  τους.

γ) Στις αθλήτριες και τους Καλαθοσφαίρισης, που συμμετέχουν στην οργανωμένη Καλαθοσφαίριση τόσο σε αγωνιστικές όσο και σε  εξωαγωνιστικές δραστηριότητες

δ) Σε όλους τους αξιωματούχους  και τους παράγοντες  της Ομοσπονδίας, ενδεικτικά  και  όχι περιοριστικά, στους διαιτητές, τους προπονητές, το τεχνικό και αθλητικό προσωπικό υποστήριξης, τα επίτιμα μέλη  και γενικότερα στους αξιωματούχους  ομάδας ( τυπικά και  εν  ) και αξιωματούχους αγώνα,  ως επίσης και οποιουδήποτε άλλου  προσώπου, το οποίο  με την  άδεια ή όχι του διαιτητή του αγώνα  ευρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο  ή έχει διοριστεί από οποιαδήποτε  από  τις διαγωνιζόμενες ομάδες ή την  Ε.Ο.Κ και ανέλαβε  συγκεκριμένη ευθύνη σε σχέση με τον αγώνα ή την διοργάνωση.

ε) Στους Διαμεσολαβητές και σε τρίτα σχετιζόμενα πρόσωπα

στ)   Σε κάθε φυσικό ή νομικό  πρόσωπο που οργανώνει  ή συμμετέχει με οποιοδήποτε  τρόπο στη διοργάνωση αθλητικών   διοργανώσεων της Ε.Ο.Κ   ή  άλλης εξουσιοδοτημένης από αυτή  διοργανώτριας  αρχής.

ζ) Σε  κάθε  φυσικό  ή νομικό πρόσωπο, που με πράξεις ή παραλείψεις του , προσβάλλει  το κύρος  της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης  (Ε.Ο.Κ) , δυσφημώντας το άθλημα  της καλαθοσφαίρισης με οποιονδήποτε τρόπο.

Σε περιπτώσεις παράβασης του Κώδικα Δεοντολογία  εφαρμόζεται ο πειθαρχικός κανονισμός της Ε.Ο.Κ.

 

ΑΡΘΡΟ  53Ο  :  ΓΕΝΙΚΑ

Για κάθε θέμα που  θα προκύψει κατά την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και που δεν προβλέπεται από τους Κανονισμούς και τη ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ της Ε.Ο.Κ , την παρούσα  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ, καθώς και για κάθε   ασάφεια  που έχει ανάγκη από διευκρίνιση ή συμπλήρωση,  η αρμοδιότητα ρύθμισής τους ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο, είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλήματος.

Οι αποφάσεις αυτές του Δ.Σ  της Ε.Σ.Κ.Α.Κ., θεωρούνται  ότι έχουν  την αυτή νομική ισχύ, με τις διατάξεις που διασαφηνίζουν ή συμπληρώνουν και είναι άμεσα εφαρμόσιμες.

Η Αναβάθμιση Εθνικών Πρωταθλημάτων  και η Αναδιάρθρωση Εθνικών Κατηγοριών  θα καθοριστεί από   τις Ειδικές Προκηρύξεις της Ε.Ο.Κ. για τις αγωνιστικές 2023-2024 και 2024-2025.

Η ανωτέρω αναδιάρθρωση θα διαμορφώσει ανάλογα  τα Πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών  της ‘Ενωσής μας, ανάλογα με τον αριθμό ομάδων που θα υποβιβαστούν από τις Εθνικές Κατηγορίες στο Τοπικό πρωτάθλημα ώστε να διαμορφωθεί ο αριθμός  ομάδων  που θα συμμετέχουν στο  Τοπικό Πρωτάθλημα  στις επόμενες αγωνιστικές περιόδους 2023-24 και 2024-25.

Σε περίπτωση που τροποποιηθούν διατάξεις των Κανονισμών της  Ε.Ο.Κ. μέχρι την  έναρξη των Πρωταθλημάτων, θα ισχύσουν  σ’ αυτά, εφόσον κοινοποιηθούν 48 ώρες πριν την έναρξη των Πρωταθλημάτων στα δικαιούμενα συμμετοχής Σωματεία.

Διευκρινίζεται  ότι οι έκτακτες  συνθήκες συνεπεία της πανδημίας του covid-19, λογίζονται  ότι αποτελούν λόγους  που μπορεί  να αποκλείουν  την εφαρμογή ή να επιβάλλουν την προσαρμοσμένη εφαρμογή ορισμένων  διατάξεων της παρούσας Προκήρυξης, με απόφαση που θα λαμβάνεται από το Δ.Σ.

 

Ο    ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΟΝΗΣ                          ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΡΕΠΠΑΣ

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2022-2023

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2022–2023